Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекордни близо 15 000 новозаразени с коронавирус в Германия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германия регистрира нов рекорден брой от 14 964 новозаразени с Covid-19 за последното денонощие, с което общият им брой от началото на пандемията достигна 464 239 случая, показват официалните данни на института "Робърт Кох".

85-има са починали от вируса през последните 24 часа, с което техният брой от началото на пандемията достигна 10 183.

Мюнхен е градът с най-много заразени хора - 15 841, докато в Хамбург има най-много починали - 283.

Вчера германският икономически министър Петер Алтмайер прогнозира, че до края на седмицата новозаразените с коронавирус в Германия ще достигнат 20 000 дневно. Той отбеляза, че броят на новите инфекции в страната нараства експоненциално и това ще попречи на усилията за икономическо възстановяване в Европа.

В отговор на разрастващото се огнище вероятно ще бъдат наложени мерки за ограничаване, като те се очакват през ноември, но засега не са потвърдени от германските власти.

Очаква се канцлерът Ангела Меркел да притисне в сряда регионалните лидери да се съгласят на частичен локдаун в Германия, което ще доведе до затваряне на ресторанти и барове, но училища ще останат отворени, се посочва в правителствен проект на документ, видян от Ройтерс.

Драстичните мерки, които вероятно ще влязат в сила на 4-ти ноември, имат за цел да ограничат разпространението на коронавируса в най-голямата европейска икономика, тъй като броят на новите случаи достига все нови и нови рекордни стойности.

Според "Билд" обаче новите рестриктивни мерки в Германия ще влязат в сила на 2-ри ноември.

Заместник-говорителят на правителството Мартина Фиц заяви, че канцлерът Ангела Меркел ще информира лидерите на парламентарните групи в Бундестага за резолюциите, които трябва да въведат затегнатите мерки за ограничаване.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна