Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

ЕК предупреди членовете на ЕС да засилят мерките срещу Covid-19

Фон дер Лайен: Пригответе се за по-висок брой на коронавирусни инфекции в ЕС

В сряда ЕК предложи поредица от нови мерки за борба с пандемията от Covid-19 в Европейския съюз, като заяви, че новият скок на инфекциите на континента е "тревожен", съобщава Ройтерс.

Тъй като Европа отново се превръща в световния епицентър на пандемията, изпълнителната власт на ЕС призова 27-те правителства от единния блок да предприемат повече и по-координирани действия срещу коронавируса.

"Отпускането на прилаганите мерки през летните месеци не винаги беше придружено от стъпки за изграждане на достатъчен капацитет за реагиране“, предупреди Комисията в изявление като част от официалното си предложение до правителствата на ЕС за предприемане на действия.

За да се проследява по-добре разпространението на инфекциите, ЕК заяви, че правителствата от ЕС трябва да координират своите стратегии за тестване и да използват по-широко бързи тестове за антиген, въпреки че глобалното предлагане на тези комплекти сега изглежда ограничено.

Комисията предупреди, че "настоящият недостиг на капацитет за тестване" изисква бързо действие.

Миналата седмица председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви, че Комисията ще насочи 100 милиона евро за закупуване на до 22 милиона антигенни теста, за да отговори на "непосредствените нужди" на страните от ЕС. Сега ЕК настоява държавите да купуват повече подобни тестове чрез съвместна схема за обществени поръчки.

Комисията също така заяви, че държавите трябва да имат общи изисквания за тестване на пътуващите, включително тестове при пристигане, ако тестовете не са били налични в страната на отпътуване. Тя призова за координирани правила за карантиниране.

За да се избегнат рисковете от нов недостиг на медицинско оборудване, което беше факт в началото на пандемията през пролетта, Комисията посочи, че е стартирала съвместна поръчка за оборудване, необходимо за ваксиниране на хората, като спринцовки и дезинфектанти.

Тя също така удължи до април временното спиране на митата и данъка върху продажбите при внос на медицинско оборудване. Страните от ЕС ще могат да освободят тестовите комплекти и ваксини за Covid-19 от данъка върху продажбите, каза още Комисията.

ЕК също така повтори призива си към европейските правителства да разработят бързо стратегии за ваксинация, така че най-уязвимите хора да могат бързо да получат достъп до ваксините срещу Covid-19, ако и кога те бъдат налични и ефективни.

Фон дер Лайен: Пригответе се за по-високи данни за коронавирус в ЕС през следващите две-три седмици

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен направи изявление, в което сподели загрижеността си, че въз основа на епидемиологичните данни се очаква случаите, свързани с Covid-19, да "нараснат още през следващите две до три седмици".

Фон дер Лайен призна "умората" на хората и изрази своята признателност за техните жертви, но каза, че "не можем да отслаби нашата защита сега". В тази посока тя препоръча на обществеността да избягва "3 C" - тълпи (crowds), близки контакти (close contacts) и затворени пространства (closed spaces) с лоша вентилация.

"Коронавирусът тества всички нас. Но като работим заедно, координираме действията си и поемаме отговорност на всички нива, можем да получим контрол над него, да защитим здравето на всички и постепенно да върнем обществото и икономиката си към нормалното", заключи тя.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от