Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ново поевтиняване на петрола с оглед на подновените Covid ограничителни мерки

Петролните фючърси продължават да поевтиняват и в четвъртък след ценови спад с цели 5% по време на предходната сесия на търговия с оглед на подновените рестриктивни мерки от редица правителства по света за ограничаване на втората вълна на коронавирусна инфекция и след нови индикации за разрастващо се пренасищане с петрол в глобален план.

Фючърсите на петрола Брент с доставка през декември се понижават с 0,8% към $ 39,30 за барел, задълбочавайки вчерашния спад с 5,1% и вече се търгуват в най-ниски нива от средата на юни.

Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през декември поевтиняват с 0,75% към $ 37,10 за барел, следвайки спада в сряда с 5,5% и достигайки най-ниско ниво от началото на октомври.

В основата на това поредно поевтиняване на петрола стоят предприетите от редица държави, най-вече в Европа, ограничителни мерки за овладяване на бушуващата втора вълна от Covid-19. Това силно влошава перспективите за потреблението на петрол и петролни продукти.

В същото време Енергийната информационна администрация на САЩ (EIA) отчете скок на складовите запаси на суров петрол с 4,5 млн. барела през седмицата до 23-ти октомври. Това подсили притесненията за увеличаващо се свръхпредлагане на петрол в световен план.

По-рано днес петролните фючърси поскъпнаха слабо за кратко с оглед на перспективата за краткосрочно затягане на петролното предаване заради урагана Зета, който удари щата Луизиана. Но се очаква силата на този ураган да отслабне  с навлизане на територията на САЩ, което да доведе до по-бързо възстановяване на временно спрените петролни производствени мощности в засегнатите от природното бедствие региони.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна