Eмисия новини
от 15.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

НСИ отчита ново слабо изразено подобрение на бизнес климата през октомври

През октомври 2020 г. стопанската конюнктура в страната отбелязва положителна промяна за шести пореден месец, след като през април бизнес климатът се срина до най-ниско ниво от февруари 1997 г., когато беше в сила финансово-икономическата криза след управлението на кабинета "Виденов", показва последното проучване на Националният статистически институт (НСИ).

Подобрението на бизнес климата обаче е относително по-слабо за трети пореден месец и съответният показател продължава да остава далеч под неговото дългосрочно ниво след срива през март и април в резултат на въведените тогава строги ограничителни мерки за овладяване на коронавирусната пандемия.

Слабото подобрение през октомври се дължи най-вече на по-благоприятен бизнес климата в сферата на услугите, търговията на дребно и строителството, но при влошаване на нагласите в промишлеността.

Общият показател на бизнес климата се повишава през октомври с 0,5 пункта след повишение с 0,8 пункта през септември и с 0,5 през август. През предходните месеци обаче индикаторът нарасна с доста по-добро темпо, като през юли отчете растеж с с 2,5 пункта през юли, силен отскок с 11,4 през юни и с 11,8 пункта през месец май.

Общ индекс на бизнес климата

По този начин продължава да се заличава за пети пореден месец част от драматичния спад с близо 42 пункта през април, когато индексът се доближи на едва 4,4 пункта от рекордното си дъно от февруари 1997 година.

Индексът, определящ бизнес климата в промишлеността, намалява с 1,3 пункта спрямо септември, когато стабилизира на нивото от предходния месец, в резултат на по-умерени очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца, показват данните на НСИ.

Последната анкета регистрира подобрение в мненията на промишлените мениджъри за притока на нови поръчки през последните три месеца, което обаче не е съпроводено с повишени очаквания за производствената активност през следващите три месеца.

Средното натоварване на мощностите от юли до октомври нараства с 2,4 пункта и достига 72,8%, като с оглед на очакваното търсене през следващите месеци се предвижда излишък от мощности.

Основен фактор, затрудняващи развитието на този отрасъл, продължава да бъдат свързан с несигурната икономическа среда, следван от недостатъчното търсене от чужбина и от страната

По отношение на продажните цени промишлените мениджърите не предвиждат повишение през следващите три месеца.

През октомври 2020 година показателят "бизнес климат в строителството" се покачва с 0,6 пункта спрямо септември, когато се понижи с 1,0 пункт, като това повишение се дължи на подобрените оценки на строителните предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията. Настоящата строителна активност се оценява като леко повишена, а и очакванията им за дейността през следващите три месеца са благоприятни. Последното проучване на НСИ отчита и намаление на броя на клиентите със закъснения в плащанията.

Основната пречка за развитието на дейността в отрасъла е несигурната икономическа среда, следваната от недостига на работна ръка и конкуренцията в бранша.

По отношение на продажните цени мнозинството строителни предприемачи очакват те да запазят своето равнище през следващите три месеца, показва последната анкета на НСИ.

През октомври съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" се увеличава с 1,3 пункта след ръст с 4,2 пункта през септември. Подобряването в сектора се дължи на оптимистичните очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на техните предприятия през следващите шест месеца. Прогнозите им както за обема на продажбите, така и за поръчките към доставчици през следващите три месеца също се подобряват.

Според търговците на дребно основните пречки за развитието на дейността в сектора са свързани с несигурната икономическа среда, недостатъчното търсене и конкуренцията в бранша.

Относно продажните цени в отрасъла, търговците на дребно очакват запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Повишаване през октомври с 3,4 пункта отчита съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" след негова непромяна през септември. Това подобрение се дължи на благоприятните оценки на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. Наблюдава се известно подобрение и в очакванията им по отношение на търсенето на услуги през следващите три месеца, което обаче яма да бъде съпроводено с допълнително наемане на персонал

И в този сектор несигурната икономическа среда е най-сериозният проблем, затрудняващ бизнеса, следван от недостатъчното търсене и конкуренцията в бранша.

Преобладаващата част от мениджърите в сферата на услугите предвиждат цените да запазят своето равнище през следващите три месеца.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от

Фермерският фестивал (СНИМКИ)

публикувано на 02.12.20 в 12:36