Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 2500 флакона Ремдесивир ще бъдат разпределени към всички РЗИ в страната

| обновено на 29.10.20 в 18:51
Снимка: БТА

2 593 флакона от лекарствения продукт Ремдесивир, който се използва за лечение на пациенти в средно и тежко състояние на коронавирус, вече са разпределени по всички регионални здравни инспекции.

Това количество ще бъде достатъчно за 260 души и е първата доставка на препарата.

Припомням, че правителството осигури над 26 милиона лева за закупуване на медикамента.

Пет регионални здравни инспекции – Кюстендил, Благоевград, Перник, София-град и София област, както и три големи болници – ВМА, Александровска болница и “Пирогов“ са сред първите, които получиха лекарството, информира зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков:

“Това е първата доставка по договора, който има България, пропорционално разпределена така, че да може да може спокойно да покрие нуждите в рамките на 25 дни. Като в този период се надяваме, че ще получим нови 6 хил. флакона, които ще бъдат ритмично поставяне всеки месец от тук до края на март докогато е силата на този договор“.

Лекарството Ремдисивир е било изчерпано във Военно медицинската академия в София, посочи началникът проф. Венцислав Мутафчийски.

Той обясни кои пациенти ще бъдат лекувани с този апарат:

“Болни в тежко състояние. Естествено, че не може всички болни от коронавирус, най-малко заради ограниченото му количество. Пък и не е необходимо пациенти, които са със слабо изявени симптоми, да бъдат лекувани с Ремдесивир. Радваме се, че идва лекарството, макар и на траншове - даже още по-добре, за да може да си планираме и да си прецизираме пациентите. Мисля, че е съвсем навреме“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!