Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Регистрация на фирма: Какво трябва да знаем?

Стартирането на бизнес може да се определи като деликатна материя. В условия на пандемия нещата изглеждат дори още по-сложни. Независимо при какви условия искаме да започнем, регистрация на фирма е първата и най-важна стъпка в процеса. Правно-счетоводно дружество Profirms е специализирано в предоставяне на услуги за стартиращи компании и в този материал ще споделят своя опит в областта и по-конкретно – регистрация на фирма и стъпките, които трябва да предприемем след това.

В момента може да се каже, че процесът по откриване на фирма ЕООД и ООД е максимално улеснен и достъпен. Срокът е само два работни дни, а цените на консултантите започват от около 100 лева в зависимост от особеностите на бизнеса, който искате да стартирате. Често фактът, че процесът е сравнително лесен, води до заблуждение, че учредяването на дружество е лесно само по себе си. Има обаче редица важни обстоятелства, които следва да се вземат предвид при регистрацията на нова фирма.

Документи за регистрация на фирма

Тъй като основаването на нашето дружество ще положи основите на бизнеса ни, е важно учредителните документи да бъдат изцяло съобразени с особеностите на бизнеса, за който правим фирмата. От изключително значение е да се уредят ясно и недвусмислено отношенията между съдружниците и начина на управление на управителите, ако са повече от един.

По този въпрос, от първостепенно значение е разпределението на капитала между съдружниците. Той ще определи както „тежестта“ на гласа на всеки съдружник в общото събрание, така и полагащия се процент от печалбата на фирмата. Трябва да се вземе предвид, че за различни решения на съдружниците Търговският закон предвижда различно мнозинство. Законът обаче често дава възможност съдружниците сами да определят мнозинството, с което се гласуват някои решения, като дава рамка, в която да се вместят.

Например, чл. 137, ал. 3 ТЗ, казва, че „Решенията по ал. 1, т. 1, 2 и 9 се вземат с мнозинство повече от три четвърти от капитала, а решенията по т. 4 - с единодушие от всички съдружници, като в дружествения договор може да се предвиди по-голямо мнозинство.“ Т.е. законът определя един минимум, под който не може да се пада, но дава възможност за по-високи изисквания, ако дружеството прецени, че е необходимо.

Друг важен момент в процеса по регистрация на фирма и по-конкретно в оформяне на дружествения договор (при ООД) или учредителния акт (при ЕООД), е да се реши дали за приемане на нови съдружници, или промени в капитала и управлението, е необходимо да се състави протокол с нотариална заверка на подпис и съдържание. Вече няколко години законът предвижда именно тази форма за тези решения, но отново дава възможност на съдружниците сами да преценят, като е предвидил опция общото събрание да избере обикновена писмена форма.

По отношение на управлението, ако имаме двама или повече управители, трябва да решим как те ще представляват дружеството – дали всеки ще може да го представлява самостоятелно, или ще могат да го правят само заедно.

Регистрация на фирма в София

Разбираемо, столицата е най-големият пазар в страната. Като икономически център, в нея се регистрират най-голям брой фирми, като и конкуренцията между предлагащите услугата също е най-голяма.

Трябва да се отбележи, че откакто търговският регистър е електронен, с наличието на имейли и електронно банкиране, една фирма може да се регистрира от всяка точка на страната без да е необходимо физическо присъствие.

Почти всички специалисти по регистрация на фирма в София предлагат онлайн услуга, която е достъпна за всички, без значение къде се намират физически. Трябва обаче да се знае, че въпреки това, за учредителите винаги има две задължения, които не могат да се случат електронно – това е нотариалната заверка от подписа на управителя и откриването на набирателна сметка, по която се внася капиталът на новата фирма.

Цена за регистрация на фирма

Разходите по едно дружество могат да варират от около 200 лева до буквално няколко хиляди лева, в зависимост от сложността на задачата. Разбира се, най-обикновено ЕООД, в което собственикът е и управител, струва най-евтино.

За дружества с чуждестранно участие или с учредители местни или чуждестранни физически и юридически лица, цената за регистрация на фирма може да отиде в рамките на 2-3 хиляди лева. Това е така, защото в такива случаи обикновено се уреждат сложни и деликатни взаимоотношения между съдружниците, самият процес е доста по-сложен, документите често за двуезични, изискват се преводи, легализации и т.н.

Таксата, която е фиксирана, е държавната. Тя е в размер на 55 лева, ако документите се подават онлайн с електронен подпис, и 110 лева, ако се подадат физически на гише. Нотариалната такса за заверка на подписа на управителя е 6 лева, а ако има нужда от превод, може да се оскъпи с няколко лева.

След регистрация на фирма

Повечето собственици на стартиращи микро и малки фирми се фокусират върху регистрацията на фирмата, но не толкова и върху нейното последващо обслужване, което е не по-малко важно.

Има редица неща, за които всеки отговорен бизнес собственик трябва да се погрижи, за да си гарантира безпроблемно функциониране на бизнеса от правна и счетоводна гледна точка.

Първото нещо, за което трябва да се погрижим, е да си намерим надежден счетоводител или счетоводна къща. Счетоводството на един бизнес е може би най-важният елемент в неговото обслужване. Изборът на неподходящ счетоводител може да ни навлече куп проблеми. Затова, нашият съвет е никога да не се уповавате на цената като решаващ фактор в избора на счетоводител за бизнеса си.

През последните години станахме свидетели на доста нововъведения и регулации, които принуждават собствениците на бизнеси да мислят за твърде много изисквания. Едно от тях е GDPR. Това е изискване във връзка с обработването на лични данни на физически лица от страна на всички организации. Щом регистрирате своята фирма, това е едно от нещата, за които веднага следва да се погрижите.

Регистрацията на търговска марка не е задължителна, но всеки отговорен собственик на фирма трябва да помисли за защита на бранда си. Живеем в изключително динамични времена за бизнеса, в които всеки ден има нови конкуренти. Да не се защитим чрез регистрация на търговска марка, е рисковано.

Няма начин в един материал да обхванем всичко важно при регистрация на фирма, но се надяваме да сме успели да начертаем рамките на най-важното, за което да се погрижите, когато откривате своята нова фирма. Успех!

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна