Eмисия новини
от 13.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Поръчано от ЕЦБ проучване прогнозира по-мека рецесия, последвана от по-слабо възстановяване

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Икономиката на еврозоната може да се свие по-сдържано от очакваното през тази година, но нейното възстановяване вероятно ще бъде по-слабо през 2021 г., показва резултатите от публикувано в петък на сайта на Европейската централна банка последно тримесечно проучване сред водещи външни експерти (SPF - Survey of Professional Forecasters).

Тримесечното проучване, направено в началото на октомври - малко преди да бъдат приложени новите тежки рестриктивни противоепидемични мерки в почти всички европейски държави - показва, че икономиката на еврозоната ще се сви със 7,8% през тази година при предходна прогноза от юли за спад с 8,3%.

В същото време обаче се очаква БВП на региона на единната валута да нарасне през 2021 г. с 5,3% вместо с 5,7%, според предходното тримесечно проучване. За 2022 г. се прогнозира икономически растеж от 2,6% при предишна оценка за повишение с 2,4%.

Въпреки че тези проучвания често са неразделна част от обсъжданията на политиката на ЕЦБ, тяхната роля този път вероятно ще бъде доста по-малка, тъй като икономическите перспективи се влошават доста бързо с оглед на въвежданите нови мерки за частичен или цялостен локдаун за ограничаване на много бързото разпространение на коронавируса през последните седмици.

На заседанието си в четвъртък ЕЦБ отбеляза, че може да предприеме допълнителни мерки за разхлабване на паричната и лихвена политика на следващата среща през декември, тъй като нарастват опасенията от т.нар. "двойна рецесия" (W-образно икономическо развитие) и единственият въпрос сякаш е колко дълбока ще бъде тази втора икономическа рецесия.

Последното проучване по пръчка на ЕЦБ показва, че инфлацията в еврозоната ще нарасна през настоящата година с 0,3% (при предходна оценка за повишение с 0,4%), след което потребителските цени да нараснат през 2021 г. с 0,9% (под оценката през юли за повишение с 1,0%) и с 1,3% през 2022 година (без промяна от предишната прогноза).

Това означава, че инфлацията в еврозоната в средносрочен план ще остане значително под целевото ниво на ЕЦБ от малко под 2 на сто, като по-дългосрочната прогноза до 2025г. отчита нарастване на хармонизирания индекс на потребителските цени (HICP) с 1,7% (при прогноза през юли за инфлация от 1,6 на сто).

По отношение на безработицата се очаква тя да достигне 8,3% през тази година, след което да нарасне до 9,1% догодина, преди да се понижи към 8,4% през 2022г.

Макроикономически прогнози на анкетирани от ЕЦБ професионални анализаториНовините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.