Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СРЗИ:

Засега няма сигнали да не се спазват изискванията при погребване на пациенти с Covid-19

Снимка: Ани Петрова

„Няма сигнали за неспазване на здравните изисквания от погребалните бюра при покойници с Covid-19“. Това съобщи пред БНР д-р Инна Балабанова, директор на Дирекция „Обществено здраве“ към отдел Държавен здравен контрол в Столичната регионална здравна инспекция.

От началото на пандемията са налице засилени здравните изисквания към гробищни паркове и погребването и преместването на покойници заради усложняващата се епидемиологична обстановка, свързана с разпространението на Covid-19 на територията на София.

„Дейностите по погребване на тленните останки на починали от Covid-19 се извършват при стриктно спазване наразпоредбите на Наредба № 2 от 21 април 2011 г. за здравните изисквания към гробищни паркове. Покойниците, починали от заболяванията: холера, чума, петнист тиф, коремен тиф, антракс, туберкулоза (с бацилоотделяне), вирусни хеморагични трески и полиомиелит, или от установено ново, непознато опасно заразно заболяване, се поставят в плътно затварящи се полиетиленови чували, поставени в плътно затворени дървени ковчези, облицовани отвътре с ламарина“, разясни още д-р Балабанова. Тя допълни, че всички погребални агенции имат тези точни указания.

Във връзка със зачестили запитвания относно друг възможен начин за обработване на ковчезите, в които се полагат телата на починалите от Covid-19, съгласно дадени указания с писмо от 31.08.2020 г. на Министерство на здравеопазването и поради създалата се недобра практика за спекулативно вдигане на цените в страната по отношение на предлаганите ковчези, облицовани вътре с ламарина, в писмо министърът на здравеопазването дава указания.

„Дъното на ковчезите следва да се покрие със стърготини, дъното на ковчега се посипва с прахообразен биоцид, след което тялото, предварително поставено в плътно затварящи се полиетиленови чували, се полага в ковчега, който се затваря плътно и траурните дейности продължават при спазване на всички противоепидемични мерки“.

Д-р Балабанова уточни в тази връзка, че трябва да се спазят и двете изисквания – за ламаринена облицовка и за покритие с биоцид.

„Заради усложнената епидемична обстановка СРЗИ може за момента да прави само спорадични проверки дали тези изисквания се спазват, но до момента нямаме сигнали или запитвания нито от граждани по тази тема, нито от страна на погребалните агенции“.

Ковчезите остават затворени и при пренасянето на покойниците до гробището, както и по време и след провеждане на траурния ритуал“, допълни д-р Балабанова.

За това са уведомени районните общински администрации, а чрез тях и погребалните агенции.

До този момент от Съюза на погребалните фирми отказват коментар по темата. Коментар отказаха и потърсените погребални бюра.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени