Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подем на азиатските борси след силни китайски промишлени данни

Азиатските борси реагираха позитивно на силните данни за китайската промишлена активност, отскачайки в понеделник от едномесечни дъна, като инвеститорите игнорираха засилващата се коронавирусна вълна в останалия свят.

Японският индекс Nikkei нарасна с 1,38%, южнокорейският Kospi се повиши с 1,45%, австралийският ASX - с 0,4%, а индексът Hang Seng  - с 1,46%.

Водещият китайски индекс Shanghai Composite обаче затвори днешната търговия почти без промяна (повишение с едва 0,01%), тъй като инвеститорите са в напрегнато очакване на президентските избори в САЩ във вторник (3-ти ноември).

Фокусът е насочен върху бъдещите отношения между САЩ и Китай след изборите, но инвеститорите не са сигурни каква промяна може да доведе евентуалната победа на кандидат президента Джо Байдън. Въпреки че кандидатът на Демократическата партия може да има по-малко агресивна политика по отношение на двустранните митнически тарифи, е малко вероятно той да смекчи американската политика по други въпроси като човешките права, отбелязват анализатори.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна