Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Манчестър Юнайтед подкрепи Боби Чарлтън в борбата с деменцията

Сър Боби Чарлтън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Световният шампион с Англия и легенда на Манчестър Юнайтед сър Боби Чарлтън е бил диагностициран с деменция, съобщи Би Би Си.

„Всички в Манчестър Юнайтед сме тъжни, че тази ужасна болест е засегнала сър Боби. Ние продължаваме да му даваме нашата любов и да подкрепяме него и неговото семейство“, написаха на официалния сайт на „червените дяволи“.

Чарлтън е на 83 години. Той пристига на „Олд Трафорд“ през 1953-а и изиграва 758 мача, в които отбелязва 249 гола за Юнайтед. Той печели с отбора Купата на европейските шампиони през 1968 година, като отбелязва два гола във финала срещу Бенфика на „Уембли“, завършил 4:1. Същата година получава и „Златната топка“.

Боби Чарлтън е един от оцелелите след катастрофата в Мюнхен през 1958 година. В знак на почит Манчестър Юнайтед нарече на негово име южната трибуна на „Олд Трафорд“ през 2016 година.

За националния отбор на Англия е изиграл 106 срещи, в които е отбелязал 49 гола, което беше рекорд до 2015-а, когато Уейн Рууни го подобри.

Новината за заболяването на Чарлтън идва дни след кончината на друга легенда на Юнайтед – Ноби Стайлс, и няколко месеца след смъртта на по-големия му брат Джеки. Те също бяха диагностицирани с деменция.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна