Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредно засилване на промишления сектор в еврозоната през октомври

През октомври промишлената активност в еврозоната остана на пътя на растеж за четвърти пореден месец благодарение на ускорение на производството и на новите поръчки, показват окончателни резултати от редовно проучване на агенция IHS Markit.

Индексът PMI, измерващ активността в промишлеността, която не пострада по време на разгара на пандемията толкова силно, колкото сектора на услугите, нарасна през октомври до 54,8 пункта от 53,7 пункта през септември. Това е най-виското ниво на индекса от юли 2018 г. и над предварителния индекс на ниво от 54,4 пункта.

Индексът, оценяващ само промишленото производство, който се разглежда като добър показател за икономическото здраве, нарасна до 58,4 от 57,1 пункта.

"Производството в еврозоната процъфтява през октомври, като едно от редките през последните две десетилетия увеличаване на промишлените поръчки. Въпреки че данните предвиждат добри резултати за производството през четвъртото тримесечие, експанзията в този важен сектор се развива в тревожно неравномерно темпо в региона на единната валута", посочи Крис Уилямсън, главен икономист на бизнеса в IHS Markit и допълни:

"Германия за пореден път беше водеща, при това с голяма разлика, тъй като немските предприятия отчетоха нарастване на новите поръчки, които надминаха всички данни от 25-годишната история на проучването".

Агенция Ройтерс обаче отбелязва, че Германия, подобно на редица други държави от еврозоната, наложи отново рестриктивни противоепидемични мерки, които са почти толкова строги, колкото по време на локдаунда при първата фаза на коронавирусната криза през пролетта. Това предполага, че поне част от тази силна производствена дейност може да се ограничи през следващите седмици.

Според вече повече икономисти и анализатори съществува голям риск възраждането на коронавируса, което е в ход в цяла Европа, да спре икономическото възстановяване от първата пандемична вълна.

Икономиката на еврозоната се сви с 11,8% през второто тримесечие, когато много предприятия бяха затворени и хората бяха призовани да останат у дома. Последва обаче значително по-добър от очакваното растеж от 12,7% през третото тримесечие, след като бяха облекчени и отменени редица от въведените по-рано през годината антивирусни ограничения.

"Подновената слабост на бизнеса, ориентиран към потребителите, напомня, че макар производството като цяло да процъфтява, засега устойчивостта на възстановяването ще зависи от нормалното поведение на домакинствата и укрепването на пазара на труда. Предвид втората вълни на коронавируса инфекции, това устойчиво възстановяване все още изглежда някак далеч", коментира днешните данни Крис Уилямсън.

Сред най-големите четири икономики в еврозоната Германия отново беше най-добре представящата се държава, като съответният промишлен PMI достигна най-високото си ниво за повече от две години и половина.

Окончателният промишлен PMI в Германия се покачи до 58,2 от 56,4 през септември, като имаше рязко покачване на производството и рекорден ръст на новите поръчки.

Доста по-умерен растеж в промишлеността отбеляза Франция поради по-бавното увеличение на производството. Окончателният промишлен PMI нарасна незначително до 51,3 от 51,2 преди месец.

На фона на по-бърз растеж както на производството, така и на общите нови поръчки, Италия отчете ускорение на растежа до 31-месечен връх. Промишленият PMI се подобри през октомври до 53,8 от 53,2 през септември.

Испанският промишлен PMI пък се повиши до тримесечен връх от 52,5 спрямо 50,8 през септември.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна