Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел: Случаите на Covid-19 в Германия нарастват експоненциално

Светлината в края на тунела все още е доста далеч

Ангела Меркел, канцлер на Германия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел заяви в понеделник, че броят на коронавирусните инфекции в страната нараства експоненциално, добавяйки, че в момента епидемиологичната ситуация е по-тежка в сравнение с пролетните месеци, тъй като вирусът "се държи по-агресивно в студените месеци", съобщават Ройтерс и ДПА.

Говорейки на пресконференция в Берлин, немският канцлер заяви, че скокът в случаите на коронавирус ще доведе до нарастващ брой пациенти в отделенията за интензивно лечение през следващите седмици.

"Здравните власти трудно могат да проследят много повече от 50 заразени на 100 000 жители", предупреди Меркел и призова жителите на Германия да обединят усилията си и да се придържат към въведените нови рестрикции в опит да се ограничи втората вълна на коронавируса.

"Вирусът наказва половинчатостта", подчерта тя.

Меркел отбеляза, че коронавирусът реагира различно и по-агресивно при по-ниски температури и Германия трябваше да реагира с нови ограничения в обществения живот, за да защити здравната си система.

"Не можем да позволим това бързо разпространение на вируса да надвие здравната ни система", каза тя на пресконференцията, подчертавайки, че броят на хората с коронавирус в отделенията за интензивно лечение се е удвоил през последните 10 дни.

Според нея Германия ще има поносим декември, ако нови карантинни мерки, въведени в понеделник, заработят. Тя отново подчерта, че голяма част от успеха на мерките зависи от участието и разбирането на гражданите.

Ангела Меркел посочи, че хората спазват ограниченията през следващите четири седмици, за да ограничат разпространението на коронавируса, "тогава ще можем да имаме условия за поносим декември".

Германия все още е далеч от края на пандемията от коронавирус, заяви Меркел, добавяйки, че германците ще трябва да ограничат контактите помежду си през зимните месеци.

"През зимните месеци ще трябва да ограничим личните контакти", каза тя и добави: "Светлината в края на тунела все още е доста далеч".

Меркел също така каза, че германците няма да могат да провеждат партита и големи събития през зимата дори след ноември, когато Германия се намира в частичен локдаун.

Що се отнася до въздействието на този нов локдаун върху икономиката на страната, тя каза: "Преминаването през пандемията е най-доброто нещо за нашата икономика".

Канцлерът Меркел също така заяви, че придава голяма тежест на научните съвети, когато нейното правителство се бори с коронавируса, но отказа да посочи колко е важно за нея как научните съвети биват слушани в Белия дом.

"Няма да направя това един ден преди изборите в Съединените щати“, посочи тя на журналистически въпрос за научните съвети и Белия дом.

"Иначе знаете, че с квалификацията ми на физик, разбира се, че придавам голяма тежест на академичните съвети и ги използвам сама аз", добави тя.

Междувременно стана ясно, че германският министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер се е самоизолирала, след като е имала контакт с човек, заразен с Covid-19, съобщиха от министерството.

Според изявлението Крамп-Каренбауер е тествана  отрицателно за коронавирус и ще остане в карантина в продължение на шест дни, тъй като преди осем дни се е срещнала с пациент с Covid-19.

На 21 октомври министърът на здравеопазването на Германия Йенс Шпан даде позитивен тест за коронавирус, като за сега има само леки симптоми.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени