Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отскок на пазарите на акции в Европа и САЩ след силна промишлена експанзия

Фондовите борси в Европа и САЩ се оцветиха в зелено по време на търговията в понеделник, тъй като инвеститорите акцентираха върху силните проучвания за промишлената активност през октомври от двете страни на Океана и в Китай, оставяйки на заден план продължаващата втора вълна на Covid-19.

Подемът на пазарите на акции е факт само ден преди президентските избори в САЩ, въпреки че инвеститорите очакват краткосрочни сътресения в търговията и големи дългосрочни промени в политиката, свързани с данъци, държавни разходи, търговия и регулиране, в зависимост от това дали президентът Доналд Тръмп или неговият демократичен претендент Джо Байдън спечели надпреварата в Белия дом.

Малко преди края на европейската търговия общият индекс Stoxx Europe 600 нараства с 1,62%, парирайки част от най-големите загуби от средата на юни, които бяха регистрирани през миналата седмица.

Немският индекс DAX 30 се повишава с 1,92%, френският CAC 40 - с над 2%, италианският MIB с 2,33%, испанският Ibex -35 - с 1,96% и британският FTSE100 - с 1,39% благодарение на силните проучвания за промишлената активност в еврозоната и Великобритания през октомври.

Фондовите борси на Уолстрийт също стартираха с повишения в навечерието на президентските избори в САЩ, намирайки подкрепа от аналогични силни проучвания и за американската промишлена активност през октомври.

Индексът на сините чипове DJIA нараства с близо 400 пункта (повишение с 1,445), широкият индекс S&P500 - с 1,16% и технологичният индекс Nasdaq Composite с 0,55%.

Днешното възходящо движение факт, след като през миналата седмица и Уолстрийт приключи със солидни загуби, като индексът DJIA се раздели с около 4,6%, S&P500 отчете седмичен спад от 5,6%, а Nasdaq Composite - с 5,5%. Това беше най-лошата седмица за Уолстрийт от средата на месец март.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна