Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ананиев: Легловата база не може да изчезне, става въпрос само за организация

Предвидили сме 6 млрд. за здравеопазване в Бюджет 2021, посочи финансовият министър

Снимка: БТА

"Голям приоритет на правителството за следващата година е здравеопазването. За първи път то ще има над 6 млрд. ресурс. Имаме конкретни цели и приоритети, които преследваме". Това заяви финансовият министър Кирил Ананиев в интервю пред Нова тв.

"Ако бюджетът е предизборен, нямаше да продължим реформите, които сме заложили. Ние правим фискалните баланси така, че след пандемията отново да се върнем в целевите нива на дефицит, които сме преследвали предходните години", посочи финансовият министър, цитиран от БГНЕС.

По отношение на критикуващите бюджета финансист номер едно отново заяви, че критикуващите не са имали време да прочетат направените актуализации:

"Бюджетът е направен в безпрецедентна ситуация, в която всички държави акумулираха всичките си налични средства в борбата с епидемията. В такъв период в който приходите намаляват, а трябва да се направят допълнителни разходи е нормално да бъде направено разхлабване на фискалната политика“.

Ананиев, който доскоро беше министър на здравеопазването, коментира и ситуацията в болничната система в условията на пандемия от коронавирус:

„Още обявяването на извънредното положение издадох заповед, с която определих 180 болници, които да лекуват и наблюдават заразени с Covid-19. Легловата база не може да изчезне. Става въпрос само за организация.

Издадох и втора заповед, за да се подготвим за есенно-зимния сезон, с която задължих директорите на местните РЗИ да създадат организация – болници, легла и медицински персонал на базата на регионалните потребности", каза Ананиев.

"Имаме инфекциозни отделения, които са специализирани в тази област, след като регионалните здравни организации направят анализ и видят, че се запълват местата в тези отделения, естествено има областен щаб, който разглежда ситуацията и взема решение в кои от болниците да се отворят други отделения", добави той.

„Всеки един директор на лечебно заведение носи отговорност за политиката в болницата. Всяка негова стъпка, която не отговаря на ситуацията трябва да бъде осъдителна", подчерта още финансовият министър.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна