Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подем на световните борси в деня на президентските избори в САЩ

Инвеститорите изглежда залагат на победа на Байдън и на демократично мнозинство в Сената

Във вторник пазарите на акции по цял свят бележат подем, като инвеститорите временно поставят на заден план тревогите около втората вълна на коронавирусна пандемия, насочвайки изцяло вниманието върху президентските избори в САЩ.

Инвеститорите изглежда се надяват, че евентуална победа на демократичния претендент Джо Байдън може да доведе до одобряването на повече фискални икономически стимули за справяне с негативните последици н коронавирусната криза. Това обаче ще изисква подкрепа в Сената на САЩ, който понастоящем се контролира от републиканците на Доналд Тръмп. Но вотът в САЩ включва и преизбирането на някои сенатори, включително републиканци, които ще се изправят в битка с претенденти от Демократическата партия на Байдън.

Рано сутринта азиатските фондови борси последваха снощното възходящо движение на Уолстрийт, като водещият китайски индекс Shanghai Composite нарасна с 1,42%, индексът Hang Seng - с 1,96% и южнокорейският Kospi с 1,87%.

По-рано днес на борсата в Синдей основният индекс ASX 200 се повиши с 1,93% в резултат и на агресивното понижаване на водещата лихва на Австралийската централна банка до рекордно дъно от 0,1%.

През последните седмици инвеститорите по цял свят се колебаеха между оптимизма, че световната икономика се справя по-добре с пандемията от коронавируса и безпокойството, че американските законодатели не успяха да одобрят нова фискална помощ след изтичане на разширените обезщетения за безработица, подкрепящи потребителските разходи. Търговците и инвеститорите изглежда се надяват при евентуална победа на Байдън и на демократите в Сената да се излезе от тази задънена улица.

В същото време пазарите се притесняват от нарастването на нивото на новозаразени с Covid-19 в Европа, което накара повече правителства на стария континент да възстановят ограниченията за пътуване и бизнес.

Въпреки това европейските фондов борси бележат солиден растеж за втора поредна сесия на търговия, като общият индекс Stoxx Europe 600 нараства в началото на днешната търговия с 1,35%, немският DAX 30 с 1,64%, френският CAC 40 с 1,66% и британският FTSE100 - с 1,45%.

Фючърсите на основните американски фондови индекси също нарастват преди началото на президентския вот и преди старта на търговията на Уолстрийт.

Фючърсите на индекса на сините чипове DJIA се повишават с близо 350 пункта (с 1,3%), на широкия индекс S&P500 с 1,11% и на индекса Nasdaq100 с 0,81%.

Вчера и трите основни американски фондови индекса приключиха търговията с добри повишения, като индексът DJIA нарасна с 1,59%, широкият индекс S&P500 - с 1,23% и технологичният индекс Nasdaq Composite - с 0,42%.

Доналд Тръмп и Джо Байдън

Фокусът на всички търговци и инвеститори остава изцяло насочено върху днешните президентските избори в САЩ. Според проучванията на общественото мнение бившият вицепрезидент Джо Байдън продължава да има преднина пред президента Доналд Тръмп, като също така се очаква демократите да поемат контрола и над Сената в така наречената "синя вълна", след като те вече контролират Камарата на представителите.

Участниците на капиталовите пазари ще следят не само кой ще спечели президентската надпревара във водещата световна икономика, но и дали резултатът ще бъде по-ясен и категоричен още след края на самото гласуване.

"Ясна победа на Байдън, запазване на контрола на неговата Демократическа партия върху Камарата и спечелване на мнозинство в Сената, изглежда би било най-положително за финансовите пазари. Подобен резултат ще отвори вратата за поредица от мащабни фискални стимули, които биха могли да компенсират част от щетите, нанесени от Covid-19 на икономиката на САЩ", коментира за агенция MarketWatch Лукман Отунуга, старши анализатор в FXTM.

"Ако обаче Байдън спечели президентската надпревара, но републиканците запазят контрол на Сената, това може да намали шансовете за по-големи фискални стимули и би могло да бъде по-малко позитивно за глобалния риск апетит на капиталовите пазари", допълни той.

Според него победа на Тръмп пък може да постави под въпрос новите планове за държавно стимулиране, но в същото време политическата приемственост би могла да даде тласък на цените на акциите в средносрочен план.

Най-негативният сценарий за пазарите в краткосрочен план биха били по-оспорвани първоначални резултати след изборния ден, тъй като това ще означава, че е може да минат дори седмици преди да стане ясен победителят за Белия дом с оглед на подадените през последните седмици по пощата рекорден брой гласове.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна