Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия настоява за нови отношения със САЩ след президентския вот

Хайко Маас, външен министър на Германия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германия пожелава на Америка "мирен" президентски вот във вторник, заяви външният министър Хайко Маас и добави, че Берлин ще търси нова сделка в отношенията с Вашингтон след резултатите от гласуването.

"Пожелаваме на всички американци честен, добър и преди всичко спокоен изборен ден. Това е знаково гласуване, което също така ще определи посоката и ролята на САЩ в света", каза Маас, цитиран от Франс прес.

Външният министър на Германия отбеляза, че за решаване на глобалните проблеми е необходимо "функциониращо трансатлантическо партньорство".

"Искаме ново споразумение в това партньорство и сме готови да инвестираме в бъдещето като трансатлантически партньор, за да се справим заедно с тези глобални въпроси", отбеляза Маас.

Необичайното изявление на външния министър е направено часове преди очаквания от цял свят президентски вот в САЩ и е факт на фона на напрежението между Берлин и Вашингтон по време на управлението на президента Доналд Тръмп, отбеляза АФП.

Германия е редовна мишена на гнева на Тръмп, включително поради неспазването на заложените цели за разходи за отбрана, договорени в рамките на НАТО, както и заради силната си експортна индустрия и голям търговски излишък.

Междувременно и германският вицеканцлер и финансов министър Олаф Шолц също изрази надежда, че "бъдещето на американците ще бъде белязано от помирение, а не от разделение".

"Германия винаги е на страната на онези, които работят за световно устройство, което е базирано на свобода, правила и многостранност", посочи той.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени