Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Раят на Кирил Мескин

Ако се чудите дали раят съществува – да, има го и е на 20 км от Плевен в село Асеново. Там е ателието на скулптора Кирил Мескин, разположено до наследствената къща с голям двор.

В къщата всяко нещо е с история, а в двора всичко е изкуство, съчетано прекрасно с природата.

Повечето от скулптурите са изваяни от характерния за него „Кирчов камък“ – красив и многоцветен. А приказната градина е дело на съпругата му Мария.

За него Светлин Русев е писал: “Кирил Мескин е от тези странни художници, които природата създава като част от себе си, които живеят в нея и чрез нейната материя и форма ни изпращат послания за нейния вътрешен живот. В този привидно затворен творец, чужд на светската суета и показност, има нещо от онези майстори, които сами са си вадили и превнасяли камъка от далечни кариери, сами са го обработвали, моделирали и изграждали чудните архитектурно-пластични видения на народната душа. Времето, стихийните природни и съдбовни бедствия, пласт върху пласт, са натрупвали и изграждали онези скъпоценни камъни, които грижовната ръка на скулптора е изчистила, милвала и галила, докато е останала само паметта на времето и душата на твореца.“

Произведения на Кирил Мескин има по целия свят – в колекции на художествени галерии, на Външно министерство, на Юго Вутен в Белгия, в български колекционери, паркове и обществени места.

Разгледайте в снимки уникалните творения на Кирил Мескин в прекрасното му ателие.


















Снимки: Ани Петрова



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени