Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АЦБ запази лихвата от 0,1%, но увеличи "количествените облекчения" със 150 млрд. паунда

Очаква се по-дълбока рецесия във Велиобритания и спад на БВП с 11% през 2020 г.

Английската централна банка запази основния си лихвен процент непроменен на историческо дъно от 0,1%, но увеличи с нови 150 млрд. паунда програмата си за покупки на активи, известна като "количествените облекчения" в опит да смекчи удара, който може да понесе британската икономика от влязлата в сила от днес втора пълна противоепидемична карантина в Обединеното кралство

Банката намали рязко своята основна лихва на две извънредни заседания през месец март (по време на първата национална карантина и блокада) с общо 65 базисни пункта до рекордното настоящо дъно от 0,1%, като в същото време АЦБ разшири на два пъти и програмата си за покупки на държавни и корпоративни облигации с общо 300 млрд. паунда до 745 милиарда.

Днешното решение на централната банка за запазване на почти нулевата лихва беше взето единодушно с 9 на 0 гласа.

В същото време АЦБ увеличи с нови 150 млрд. паунда размера на програмата си за покупки на държавни и корпоративни облигации до общо 895 млрд. паунда, докато повечето очаквания на финансовите пазари бяха за малко по-скромно повишение на "количествените облекчения" до общо 825 млрд. британски лири.

И това решение на АЦБ беше взето единодушно с 9 на 0 гласа.

Британските централни банкери заявиха, че са готови да предприемат по-нататъшни действия, ако е необходимо, за да помогнат на икономиката да се възстанови и да се гарантира, че инфлацията ще се завърне към целевото ниво на АЦБ от 2 на сто.

Очаква се потребителската инфлация (индекса CPI) да остане на или малко над 0,5 процента през по-голямата част от предстояща зима, преди да се покачи доста рязко към целевото ниво 2%, след като дефлационните ефекти от по-ниските цени на енергията и ДДС отшумят. АЦБ прогнозира, че инфлацията ще достигне ниво от от 2 процента след две години.

Поради възстановяването на мерките за социално дистанциране във връзка с втората национална карантина, централната банка очаква общия БВП да спадне с около 2% през четвъртото тримесечие на 2020 година.

Централната банка вече прогнозира свиване на икономиката на Великобритания с цели 11% през 2020 година, което е значително по-лошо от прогнозирания през август спад на БВП с 9,5 на сто. През 2021 г. британската икономика вероятно ще нарасне със 7,25%, което е също по-слабо от предишно прогнозиран отскок с 9 на сто.

АЦБ също така вече очаква британската икономика да достигне и да надвиши нивото си от преди коронавирусната пандемия едва през първото тримесечие на 2022 година. Преди това централната банка очакваше пълното възстановяване да бъде факт до края на следващата година.
През последното тримесечие на тази година се очаква процентът на безработица да се повиши до около 6,3 на сто. АЦБ очаква равнището на безработица да достигне своя пик от около 7,75% през второто тримесечие на 2021 година.

Трябва да се има предвид, че британската икономика, засегната силно от коронавирусната криза, е изправена и пред риск от търговски шок, ако до края на преходния Брекзит период на 31-ви декември не успее да договори търговско споразумение с Европейския съюз.

Министърът на финансите Риши Сунак ще говори по-късно днес пред парламента за подкрепата, която властите оказват на икономиката. Според публикация на в. "Сън" той ще обещае да запази правителствените спасителни схеми, дори след като националната карантина приключи на 2 декември.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна