Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слабо нарастване на промишлените поръчки в Германия през септември

Поръчките за индустриални и промишлени стоки в Германия нараснаха през септември доста по-слабо от очакваното с оглед на намалелите поръчки от останалата част на еврозоната, показват данни на немската официална статистика Destatis.

Тези данни само подчертават трудностите, пред които е изправена най-голямата европейска икономика по пътя на нейното възстановяване от коронавирусния шок през пролетта, при това още преди въвеждането на новите противоепидемични карантинни мерки в страната и в цяла Европа през есента.

Поръчките за промишлено производствени стоки нараснаха през септември с 0,5% спрямо август, когато скочиха с 4,9%, докато очакванията на финансовите пазари бяха за по-добро повишение с 2 на сто.

Основна причина за по-слабия растеж е намаляването с 6,0% на новите промишлени поръчки от страни членки на еврозоната, докато останалите поръчки от чужбина се увеличиха с 2,7% на месечна база, като общият размер на външните поръчки се сви с 0,8 на сто.

Вътрешните производствени поръчки в Германия пък се повишиха с 2,3%.


На годишна база промишлените поръчки в Германия отбелязаха спад през септември с 1,9% при очаквания за понижение с 1,2% и след като през август те се свиха с 1,7 на сто.

Промишленият оборот в Германия през деветия месец на годината нарасна с 1,1% спрямо август.

"След първото силно възстановяване последвало локдауна от март и април, индустрията продължава да се бори за излизане от кризата“, заяви Министерството на икономиката, определяйки днешните данни като позитивни, тъй като те показват нарастване на промишлените поръчки за пети пореден месец.

По-рано тази седмица проучване на агенция Markit показа солидна експанзия на промишлената активност в еврозоната през октомври, която обаче се дължи почти изцяло на германското възстановяване.

Данните от миналата седмица пък разкриха, че най-голямата икономика в Европа е нараснала през третото тримесечие с рекордните 8,2%, тъй като по-високите потребителски разходи и износ помогнаха на германската икономика да се възстанови отчасти от най-тежката рецесия в историята, причинена от пандемията Covid-19 по време на първата национална карантина през пролетта.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна