Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Николай Шарков: Стоматолозите разполагат с иновативни средства за дезинфекция

Няма да се повишават цените на стоматологичните услуги за догодина

Снимка: Личен архив

„Едно от най-безопасните места за това да не се заразиш с новия коронавирус са стоматологичните кабинети“, каза пред БНР д-р Николай Шарков, председател на Българския зъболекарски съюз.

По думите му че по неофициални данни малцина са заразените с коронавирус стоматолози и това не е станало в работна среда. Според него има много малко кабинети, които са затворили заради пандемията.

„Сега, за разлика от първата вълна, разполагаме с всички възможни предпазни средства за персонала и за пациентите. Колегите си ги закупуват сами, но това е в интерес на здравето на всичкиОще преди тази пандемия ние вземахме всички мерки за предпазване и от другите вируси като хепатит В и С, ХИВ и СПИН. На последният управителен съвет представихме иновативен германски препарат за дезинфекция с трайност 365 дни, районните колегии ще дадат подробности на колегите, освен това се използват за коридорите с пациенти ултравиолетови лампи за дезинфекция, очакваме и нови устройства на пазара за дезинфекция на въздуха“.

Председателят на БЗС съобщи, че пакетите за стоматология по НЗОК при децата и възрастните не се променя за догодина.

„Но ние искаме разширяване на пакета за хората над 18 години, макар да разбираме, че в тази ситуация не му е времето. Бюджетът е увеличен с 10 на сто спрямо миналата година, което ще даде възможност да не се повишават цените на стоматологичните услуги. Не са повишавани последните години“. 

Д-р Шарков поясни, че пакетът за децата за догодина остава същия, защото не е малък и ако родителите водят редовно децата си на зъболекар и правят профилактика, така че да се запазят зъбите здрави, ще е достатъчен.

Но статистиката сочи, че едва 20 на сто от нуждаещите се деца биват водени в кабинетните на стоматолог по договор с НЗОК“.

Интервюто с д-р Николай Шарков можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна