Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ: 751 хиляди молби за помощи за безработица през последната седмица

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Броят на американците, които през последната седмица загубиха своята работа и поради това потърсиха обезщетения за безработица, се понижи слабо, но като цяло остава на доста високо ниво, което е пореден сигнал, че възстановяването на трудовия пазар губи скорост на фона на продължаващата коронавирусна пандемия в САЩ.

Молбите за помощи за безработица през седмицата до 31-ви октомври достигнаха 751 хиляди спрямо 758 хиляди през предишната седмица, показват данни на Департамента по труда, докато осредните очаквания бяха за около 732 хиляди.

Седмичният брой на обезщетения за безработица достигна своя рекорден връх от 6,867 милиона през седмицата до 28-и март, след което техният брой започна трайно да се понижава, и през последните няколко месеца се понижи под бариерата от 1 милион, но продължават да се задържат трайно над техния пик от 665 000, достигнат по време на Голямата рецесия преди повече от десет години (през 2007-2009 г.).

Броят на хората, продължаващи да получават обезщетения след първата седмица на подадени искове (продължаващи обезщетения при безработица) се понижи до 7,285 милиона от 7,823 милиона седмица по-рано. Тези така наречени продължаващи претенции за обезщетения при безработица, които се отчитат с едноседмично изоставане, достигнаха рекордните 24,912 милиона в началото на месец май.

По принцип този ежеседмичен доклад представя най-навременни данни за здравето на американската икономика и за състоянието на пазара на труда.

Днешните данни идват преди очакваните в петък официалните данни за пазара на труда и безработицата в САЩ през месец октомври. Прогнозите са за нарастване на неселскостопанските работни места с 600 хиляди след тяхно повишение с 661 хиляди през септември. Нивото на безработица се очаква да спадне през октомври до 7,7% от 7,9% месец по-рано.

Ако прогнозите се потвърдят в петък, това ще остави трудовата заетост в САЩ с около 10,1 милиона броя под нейния пик от февруари - непосредствено преди началото на коронавирусната пандемия в страната.

Данните за състоянието на пазара на труда идват в момент, когато икономиката на САЩ може да изпадне в период на несигурност след президентските избори във вторник, които вече втори ден не могат да определят новия американски президент. Оспорваната надпревара между Доналд Тръмп и Джо Байдън и опасенията за преместване на битката в съда рискуват да подкопаят бизнес инвестициите и да отложат за неопределено време втория правителствен спасителен финансов пакет за облекчаване на последиците от коронавирусната пандемия след изчерпване на предходната мащабна програма за 3 трлн. долара.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна