Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания започва мащабно изпитване на Аспирин при лечение на Covid-19

Снимка: www.recoverytrial.net

От днес (6 ноември) аспиринът (Aspirin) ще бъде включен в най-голямото клинично изпитване в света за лечение на пациенти, хоспитализирани с Covid-19, съобщава сайтът Recoverytrial.net.

Проучването Randomised Evaluation of COVid-19 thERapY (RECOVERY) се провежда в 176 болнични обекта в Обединеното кралство и до момента е набрала над 16 000 пациенти.

Пациентите с Covid-19 са изложени на по-висок риск от образуване на кръвни съсиреци в кръвоносните им съдове. Тромбоцитите, малки клетъчни фрагменти в кръвта, които спират кървенето, изглежда са хиперреактивни при Covid-19 и могат да участват при усложнения със съсирването.

Тъй като аспиринът е антитромбоцитен агент, той може да намали риска от образуване на кръвни съсиреци при пациенти с COVID-19, посочва сайтът Recoverytrial.net,

Професор Питър Хорби от Медицинския отдел на катедрата "Нюфийлд" за обществено здраве на Оксфордския университет (Nuffield Department of Population Health), съпредседател на проучването посочва:

"Смятахме, че е особено важно да добавим аспирин към изпитването, тъй като има ясна обосновка за вярата, че това може да бъде от полза и е безопасно, евтино и широко достъпно. Търсим лекарства за Covid-19, които могат да бъдат използвани веднага от всеки и навсякъде по света. Не знаем дали аспиринът е такова лекарство, но ще разберем".

Очаква се най-малко 2000 пациенти да бъдат разпределени на случаен принцип за получаване на аспирин 150 mg дневно плюс обичайните стандартни грижи и резултатите ще бъдат сравнени с най-малко 2000 пациенти, които получават стандартно лечение. Пациенти няма да получават аспирин, ако имат известна свръхчувствителност към аспирин; ако са претърпели скорошно голямо кървене или ако вече приемат аспирин или други антитромбоцитни средства. Основният резултат, който това изследване RECOVERY ще оцени, е смъртността след 28 дни. Други резултати включват въздействието върху болничния престой и необходимостта от вентилация. Вероятно ще минат няколко месеца, преди да има достатъчно доказателства, за да се заключи дали аспиринът има значителна полза при пациенти с Covid-19.

Професор Мартин Ландрей от катедрата "Нюфийлд" за обществено здраве на Оксфордския университет, който ръководи проучването RECOVERY, каза:

"Аспиринът се използва широко за предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци при много други състояния, включително инфаркт, инсулт и прееклампсия при бременни жени. Но записването на пациенти в рандомизирано проучване като RECOVERY е единственият начин да се прецени дали има ясни ползи за пациентите с Covid-19 и дали тези ползи надвишават потенциалните странични ефекти като риска от кървене".

Решението за добавяне на аспирин към изпитването е взето от изследователите от университета в Оксфорд, ръководещи проучването съвместно с главния медицински директор и след препоръка на Британския консултативен комитет по терапия на Covid-19.

Другите лечения, които в момента се изследват в проучването RECOVERY, са:

- Азитромицин (често използван антибиотик);

- Tocilizumab (противовъзпалително лечение чрез инжекция);

- Реконвалесцентна плазма (събрана от донори, възстановили се от Covid-19 и съдържаща антитела срещу вируса SARS-CoV-2)'

- REGN-COV2: Изследван антивирусен коктейл от антитела, произведен от Regeneron.

В изпитанието RECOVERY участват хиляди лекари, медицински сестри, фармацевти и администратори на изследвания в 176 болници в цяла Великобритания, подкрепено от служители в NIHR Network for Clinical Research Network, NHS DigiTrials, Public Health England, Department of Health & Social Care, Националният одитен и изследователски център за интензивно лечение, Общественото здравеопазване в Шотландия, Сигурната анонимна информационна връзка в Университета в Суонзи и NHS в Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна