Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лари Къдлоу очаква мирно предаване на властта в САЩ

Fox news: Тръмп е готов да признае поражението си, а резултатите покажат, че Байдън печели изборите

Лари Къдлоу, висш икономически съветник на Белия дом
Снимка: Ройтерс

Икономическият съветник на Белия дом Лари Къдлоу заяви, че американският президент Доналд Тръмп ще се съгласи да прехвърли мирно властта на номинирания за президент от Демократическата партия Джо Байдън, ако резултатите от изборите покажат, че Байдън е спечелил надпреварата.

"Ние се придържаме към върховенството на закона, както го прави и нашият президент", отбеляза той в интервю за бизнес телевизия CNBC.

Настоящият президент обаче планира да продължи да се бори, докато не бъдат преброени всички легални бюлетини, подчерта Къдлоу.

"Има някои неща, които трябва да се изяснят, когато става въпрос за преброяване на бюлетините", отбеляза топ икономическият съветник на Белия дом, добавяйки, че няма да коментира повече, тъй като възнамерява "да остави това на Тръмп".

Междувременно телевизия Fox news съобщи, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е готов да признае поражението си в президентската надпревара, в случай че преброяването на гласовете покаже като победител неговия съперник Джо Байдън.

Тръмп е взел решение след дискусия със своите съветници да се оттегли мирно, посочва още телевизията, която е приближена до Тръмп.

Тази информация противоречи на това, което съобщават досега редица други медии и контрастира със заявлението на Тръмп за предприемане на правни действия, целящи да определят прозрачността и законността на процеса на гласуване, особено когато става въпрос за бюлетини по пощата.


От щаба на Тръмп пък направиха изявление, в което се настоява, че президентската надпревара "не е приключила", въпреки че демократът Джо Байдън успя да поведе и в ключовия щат Пенсилвания във финалното преброяване на гласовете.

"Тези избори не са приключили. Фалшивата прогноза на Джо Байдън като победител се основава на резултатите в четири щата, които далеч не са окончателни", заяви главният съветник на кампанията Мат Морган, отбелязвайки, че Джорджия "върви към ново преброяване на гласовете". Той също така каза, че е имало много нередности при броенето в Пенсилвания, както и в Невада и Аризона.

Междувременно беше потвърдено, че ще има ново преброяване на гласовете в щата Джорджия с оглед на малката разлика между двамата претенденти за президентски пост. Към момента Байдън води с малко над 1000 пред Тръмп, като остават да бъдат преброени още 4000 бюлетини и се очакват да пристигнат още около 8000 бюлетини по пощата.

Щатският секретар на Джорджия Брад Рафенспергер потвърди в петък спекулациите, че ще трябва да се извърши ново преброяване на гласовете за президентските избори, тъй като надпреварата е твърде оспорвана и с малка разлика.

"В Джорджия ще има преброяване", каза Рафенсбергер в Атланта.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна