Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция вижда по-спокойни търговски отношения със САЩ, ако победи Байдън

Франция очаква по-спокойни търговски отношения със Съединените щати, с по-голяма степен на устойчиво развитие и повече многостранно сътрудничество, ако претендентът Джо Байдън спечели президентските избори, заяви министърът на търговията Франк Ристер.

Ройтерс напомня, че президентът Доналд Тръмп наложи високи тарифи на френските вина с оглед на държавните субсидии а "Еърбъс" (Airbus), като заплаши с налози върху шампанското и луксозните чанти във връзка със спорния цифров данък и преследваше през своя управленски мандат изолационистка политика "Америка на първо място".

Запитан дали Франция очаква, че президентството на Байдън ще бъде по-помирително, Ристер каза пред Ройтерс: "Със сигурност ще видим подобрение в отношенията. Бихме били по-съгласувани по въпросите на устойчивото развитие и може би също така по отношение на многостранната работа".

Щабът на Джо Байдън заяви по време на кампанията, че той ще сложи край на "изкуствената търговска война", която Тръмп води срещу Европа, като същевременно адресира въпроса с търговските дисбаланси с ЕС в земеделието.

Франция наложи нов данък от 3% върху приходите на големи технологични компании, но се съгласи да спре неговото събиране през тази година, докато се провеждат международни разговори за това как да се облагат гиганти като "Гугъл" и "Фейсбук". В замяна Тръмп се съгласи да спре тарифната война до края на 2020 година.

Ристер заяви, че е твърде рано да се каже, дали ще бъдат наложени американските мита върху шампанското, френското сирене и луксозните чанти в отговор на новия френски цифров данък. Той заяви, че Франция е ангажирана с водените от ОИСР преговори за пренаписване на трансграничните данъчни правила.

Междувременно страните от ЕС финализираха списък на продукти, на които блокът ще насочи тарифи във връзка със спора за субсидии между производителите на самолети Airbus и Boeing. В тази връзка Франк Ристер каза, че аерокосмическата, селскостопанската и хранителната промишленост ще бъдат най-вероятно засегнатите сектори.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна