Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

К. Ангелов: Говорим за здравна криза и медицински решения, които да дават резултат

Вечерният час за заведенията ще бъде най-вероятно 23.30 унифициран за цялата страна

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов
Снимка: БГНЕС

875 излекувани имаме днес. За последните седмици хиляди са хората, които са излекувани. Натискът върху здравната система е изключително сериозен. Това заяви пред Нова телевизия здравният министър проф. Костадин Ангелов.

В понеделник е имало над 550 повиквания от Спешна помощ в София. Броят на линейките вчера е 40, които са обслужвали адресите и те ще бъдат увеличени, посочи още министърът на здравеопазването.

„200 адреса е имало за Covid-19 вчера, само около 35 души са постъпили в болница, другите са останали вкъщи. 80% от Covid-19 болните остават вкъщи за лечение, останалите имат нужда от болнично лечение“.

Достъп до здравна помощ значи да стигнеш навреме до лекар. „В България пациентите имат добър достъп до помощ. Проблемът е липсата на лекари и сестри, който не е отсега“, отбеляза министърът.

Пациентите, хронично болните, които имат нужда от лечение – техният прием не е спрян, категоричен е Ангелов:

„Ще защитим интереса на пациентите. Трябва да им осигурим безопасни условия за лечение“.

Имаме в системата натиск, той трябва да бъде преодолян с усилията на всички:

„Не може да имаме болници, на които да оказваме натиск да откриват легла и такива да казват, че не могат. След като са болници за активно лечение, тяхното участие трябва да е солидарно с другите, след като ползват обществен ресурс от касата. Ако не могат да дадат помощта си сега, трябва да си зададем въпроса трябва ли такива болници да ползват този обществен ресурс и догодина“, смята министърът на здравеопазването.

Говорим за здравна криза и медицински решения, които да дават резултат, посочи още Костадин Ангелов и допълни:

„Ако затворим изцяло държавата ще постигнем ли медицински резултати. Мерките, които обсъждаме са в посоката за постигане на медицински резултати. Всички училища, които имат заболяемост над 20% ще минат на онлайн обучение“.

„За осигуряването на зелени коридори. Обсъждаме го. Очакванията на хората са да имат два коридора – един преди обяд и един следобед. Нощните заведения ще продължат да бъдат затворени за известен период, най-вероятно още две седмици. Вечерният час за заведенията ще бъде най-вероятно 23.30 унифициран за цялата страна“, съобщи още министър Ангелов, цитиран от БГНЕС.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени