Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Резултати от проучване "Нагласите към бежанците в България - 2019 и 2020"

| обновено на 10.11.20 в 10:25
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Резултатите от проучване на тема "Нагласите към бежанците в България - анализ на резултатите от 2019 и 2020" ще бъдат представени през онлайн платформата Zoom от 10.00 до 11.00.

Представянето може да се проследи от линка  http://bit.ly/ref10nov. Анализът са направили учени от Института по социология и философия към БАН.

Към края на септември, търсещите закрила в България  са 1642-ма. Българите продължават да се страхуват от бежанци и голяма част от тях никога не са се срещали с бежанец, отчита годишен доклад на Върховния комисар за бежанците на ООН.

Продължава да битува нагласата към търсещите закрила, че използват страната ни като транзитна зона по пътя към по-богати европейски държави, обяснява Борислав Грозданов, експерт по връзки с обществеността към Агенцията за бежанците на ООН:

„Увеличават се страховете, свързани с извършване на престъпления, страх от разпространение на културни и религиозни вярвания, само че тази година прави впечатление, че въпреки ситуацията на пандемия страховете спрямо бежанците, по-точно страховете от разпространяване на болести, намаляват до най-ниското си ниво в сравнение с 2018-а и 2019-а - 32 процента“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна