Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваксината на „Пфайзър“ изисква екстремно ниски температури на съхранение

Това ще затрудни доставката на продукта

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новата ваксина на американската компания "Пфайзър" и на германския й партньор "Бионтек" изисква съхранение при свръхниска температура от минус 70 градуса по Целзий, което може силно да затрудни доставката й, съобщава БТА, като цитира Прес асошиейшън.

По думите на професора от университета в Кембридж Гордън Дуган повечето ваксини се съхраняват при температура от плюс 4 градуса по Целзий или по-ниска, но не и при минус 70 градуса. Това може да затрудни доставката на препарата в болничните заведения.

Майкъл Хед, който е старши научен сътрудник в университета в Саутхамптън също смята, че ваксината ще се сблъска с проблеми, свързани с логистиката и дистрибуцията. По неговите думи съхраняването на медикамента при минус 70 градуса е трудно постижимо за британските медицински учреждения, още повече за други страни.

Според Александър Едуардс от университета в Рединг предприятията и научните институти бързо ще реагират на наличието на търсене на специалното оборудване, нужно за съхраняването на ваксината.

В понеделник производителите на новата ваксина огласиха междинни резултати от третата фаза на клиничните й изпитания, според които се доказва нейната 90-процентна ефективност.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна