Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отвара от южноамериканско растение подпомага неврогенезата

Откритието е обещаващо за разработване на ново лечение на невродегенеративни заболявания, напр. болестта на Паркинсон

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съставка на чая от аяхуаска - традиционна отвара в Южна Америка, подпомага създаването на неврони, съобщи изданието "Нюросайънс нюз", цитирано от БТА.

Испански учени от университета „Комплутенсе“ в Мадрид са установили, че алкалоидът ДМТ, известен като мощен природен халюциноген, който се съдържа в отварата, може да активира нервните стволови клетки и подпомага неврогенезата, както и формирането на астроцити и олигодендроцити.

"Способността за модулиране на мозъчната пластичност показва, че отварата има голям терапевтичен потенциал за широк кръг от психиатрични и неврологични разстройства, включително и на невродегенеративни заболявания", каза Хосе Анхел Моралес, изследовател в университета.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Транслейшънъл Сайкиатри". То е проведено в продължение на четири години с ин витро и ин виво експерименти върху мишки.

Резултатите показват, че приемът на чая е повишил когнитивните им способности, казва Хосе Антонио Лопес от университета, съавтор на изследването. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна