Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК: Компанията "Амазон" злоупотребява с господстващо положение на онлайн пазара

Технологичният гигант не е съгласен с повдигнатите обвинения

Маргрете Вестагер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският комисар по конкуренция Маргрете Вестагер обяви във вторник, че технологичният гигант "Амазон" (Amazon Inc.) е нарушил незаконно конкуренцията на онлайн пазарите на дребно.

Европейската комисия изпрати до компанията изложение на възраженията относно използването на "чувствителни" данни на продавачи от трети страни и откри второ разследване на нейните бизнес практики в областта на електронната търговия, разкри Вестагер, потвърждавайки по този начин информация на "Файнешъл таймс" от по-рано през деня.

"Амазон" трябва да отговори на изявлението през следващите седмици, добави еврокомисарят по конкуренцията.

В разследването са анализирани около 80 милиона транзакции и 100 милиона продуктови листи на пазарите на компанията в ЕС, показващи, че "в реално време систематично се подават в алгоритмите на Amazon "много подробни данни", според които компанията основава своите бизнес решения, особено по отношение на нейните продажби на продукти.

Европейската комисия започна да проучва Amazon през 2018 г. и се фокусира върху двойствената роля на компанията като платформа за онлайн пазар и същевременно като търговец на дребно.

В допълнение към продажбата на собствени продукти, американската компания позволява на търговци на дребно да продават техни стоки чрез нейния сайт. Миналата година повече от половината артикули, продадени в Amazon по целия свят, бяха от външни търговци (търговци от трети страни).

Amazon е изправена пред възможна глоба в размер до 10% от годишните приходи в световен мащаб, която глоба може да възлезе на милиарди долари.

Компанията Amazon.com обяви, че "не е съгласна" с решението на Европейската комисия да я обвини в злоупотреба с пазарната ѝ позиция.

"Не сме съгласни с предварителните твърдения на Европейската комисия и ще продължим да полагаме всички усилия, за да гарантираме, че ЕК има точно разбиране на фактите“, се казва в изявление на компанията.

Световният гигант в електронна търговия настоя, че представлява по-малко от 1% от световните пазари на дребно.

Според правилата на ЕС компанията може да отговори писмено на обвиненията и да представи своят позиция по делото в устно изслушване.

Днешното решение на ЕК е поредното усилия на Брюксел да ограничи силата на големите технологични компании след поредица от антитръстови глоби в размер на милиарди долари, които бяха наложени на "Гугъл" (Google) през предходните години.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна