Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕП и правителствата от ЕС се споразумяха за бюджет 2021-2027г.

Снимка: БГНЕС

Преговарящите между Европейския парламент и правителствата на ЕС се споразумяха във вторник за подробностите по бюджета на съюз за 2021-2027 година, като се възприема като ключова стъпка за активиране на пакета за възстановяване от коронавирусната криза на стойност 1,8 трилиона евро, целящ да направи икономиката по-зелена и по-цифровизирана.

"Сделка за Европа - преговарящите от Съвета и Европейския парламент постигнаха политическо съгласие по бюджета и пакета за възстановяване на ЕС", заяви говорителят на германското председателство на ЕС Себастиан Фишер в "Туитър", добавяйки, че споразумението все още се нуждае от официално одобрение, съобщава Ройтерс.

Сделката, която отне почти четири месеца за преговори, посочва ясно, че правителствата могат да получат пари от ЕС, само ако спазват върховенството на закона - условие, на което Полша и Унгария се противопоставят, тъй като са под надзора на ЕС за подронване на независимостта на съдебната власт.

Споразумението увеличава с 16 млрд. евро разходите на бюджета на ЕС от 1,1 трилиона за здравеопазване, образование и сигурност в сравнение с първоначалното споразумение на лидерите на ЕС от юли.

Сделката също така определя нови, целеви приходи за европейския бюджет, за да може блокът да изплати 750-те милиарда евро, които ЕС планира да вземе от дълговите пазари, за да помогне за възстановяването след пандемията от Covid-19.

"До 2026 г. ще имаме кошница с нови приходи, които трябва да са достатъчни за покриване на разходите по дълга на Фонда за възстановяване с цел да не се съкращават средства и програми“, каза един от парламентарните преговарящи Жозе Мануел Фернандес.

През следващите седмици ще продължат разговорите между европейските депутати и правителствата от ЕС относно подробностите за заемите за 750 милиарда евро, от които 672,5 милиарда евро ще бъдат разпределени между правителствата като заеми и безвъзмездни средства въз основа на техните национални планове за възстановяване, изброяващи различни проекти и реформи.

ЕП иска повече от тези пари да бъдат изплатени предварително, преди проектите да достигнат договорените етапи и цели, и повече средства да бъдат заделени за проекти, които помагат за намаляване на емисиите на въглероден диоксид (C02).

Европейските парламентаристи също така искат средствата, за които правителствата могат да кандидатстват чрез национални програми за възстановяване, да бъдат на разположение по-дълго във времето - за четири вместо за три години.

След като правителствата и ЕП постигнат споразумение за това, сделката може да бъде ратифицирана от националните парламенти на 27-те страни на ЕС и парите трябва да започнат да се отпускат през втората половина на следващата година.

"Бюджетът, фондът за възстановяване, новите приходи и условията за върховенство на закона са за над един пакет", каза Зигфрид Мурешан, евродепутат, отговарящ за бюджетните въпроси.

"Парламентът ще ратифицира днешната сделка само ако държавите членки се придържат към всички части на споразумението," почерта той.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна