Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изтъргувани финансови активи за 2 трлн. долара при новините за Covid ваксини

Новините от началото на седмицата за пробив в надпреварата за намиране на ваксина срещу Covid-19 предизвикаха едни от най-силните дни на търговия от началото на коронавирусната пандемия, като активи за близо 2 трлн. долара смениха притежателите си само в рамките на понеделник, показва предварителен анализ на Ройтерс.

Търговците бяха подтикнати да закупуват масово по-рискови активи на фондовите, валутните и на пазарите на облигации, след като компаниите Pfizer Inc и BioNTech представиха много окуражаващи предварителни данни за ефективността на тяхната коронавирусна ваксина. В същото време бяха продавани т.нар. "инвестиции-убежище" като японска йена, дългови книжа с най-висок рейтинг и акции на технологични гиганти.

Само в рамките на търговията в понеделник през фондовите борси в САЩ преминаха сделки на стойност близо 500 милиарда долара, което се оказа една от най-натоварените сесии на Уолстрийт от март насам, когато страховете от първия локдаун заради коронавируса причиниха истински срив на финансовите пазари.

Според данни на компанията Refinitiv в Европа бяха изтъргувани активи за 120 милиарда долара след информацията в понеделник за ваксината на Pfizer Inc и BioNTech.


Подобна тенденция беше забелязана на облигационните и валутните пазари, където изтъргуваните обеми също скочиха рязко, почти съвпадайки с паническите обеми на търговия, наблюдавана по време на пазарния хаос през март и двойно повече от април, когато пандемията на коронавирус срина капиталовите пазари.

Общият оборот за основните 33 валутни двойки на валутните пазари възлезе в понеделник на цели 627 млрд. долара, след като средният дневен оборот през март беше за 707 млрд. долара през март и 380 млрд. долара през април.

Оборотът на пазара на облигации също скочи в началото на седмицата при позитивните новини за разработваните Covid ваксини. По данни на компанията Refinitiv близо 170 000 договора са сменили притежателите си сред най-популярните фючърсни договори за скоро изтичащи германски облигации, което беше 1,5 пъти над средния обем на търговия в рамките на тази годна.

Общият оборот при германските държавни облигации в понеделник възлезе на близо 9 млрд. евро (около 10,63 млрд. долара), което беше повече от средния оборот от началото на октомври, според данни на Marketaxess, основна търговска платформа.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна