Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руската Covid ваксина "Спутник V" има 92% ефективност

Руският фонд за директни инвестиции (РФДИ) заяви в сряда, че кандидат ваксината срещу Covid-19 "Спутник V", разработена от Федералния изследователски център за епидемиология и микробиология "Гамалея", е показала 92% ефективно при предотвратяване на коронавирусната зараза.

Според РФДИ междинните данни, получени от първите 16 000 участници в изпитването, показват, че шансовете за заразяване с коронавирус са с 92% по-малко сред тези, които са получили и двете от планираните дози на ваксината "Спутник V".

Първоначалните резултати са едва вторите, публикувани от последен етап на изпитания върху хора на фона на глобалните усилия за производство на ваксини, които могат да спрат пандемията, причинила вече смъртта на повече от 1,2 милиона и опустошила световната икономика, посочва Ройтерс.

Русия регистрира своята ваксина за Covid-19 за обществена употреба през август, като тя е първата страна, която го направи, въпреки че одобрението дойде преди началото на мащабния процес на нейното изпитване през септември.

"На базата на данните се вижда, че имаме много ефективна ваксина“, каза ръководителят на РФДИ Кирил Дмитриев и добави, че това е новината, за която разработчиците на ваксината ще говорят един ден на внуците си.

Независими експерти обаче отбелязват, че знанията за дизайна и протокола на процеса на провежданите със "Спуник V" изпитвания са оскъдни, което прави изключително трудно интерпретирането на оповестените руски данни.

По-рано тази седмица руското министерство на здравеопазването заяви, че ваксината е била над 90% ефективна при лечението на вируса, като това изявление стана непосредствено, след като компаниите Pfizer и BioNTech обявиха, че техният кандидат за Covid-19 ваксина също е показал над 90% ефективност.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна