Eмисия новини
от 13.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Мудис" прогнозира ръст на дълга на Япония до 230% от БВП

Агенцията за кредитен рейтинг "Мудис" (Moody's) прогнозира, че коронавирусната пандемия ще увеличи бремето на дълга на Япония до 230% от БВП през 2020 г.

В своя нов доклад Moody's Investors Service обаче посочва, че кредитният профил на Япония (рейтинг "А1" със стабилна перспектива) балансира между голямата, диверсифицирана, високодоходна икономика на страната със силната позиция на външни плащания и нейният бързо растящ висок публичен дълг, който е подложен на по-голям натиск тази година с оглед на коронавирусната пандемия.

"Резкият икономически спад предизвика значителен отговор на фискалната политика, който повиши и без това високия държавен дълг на Япония", посочи Кристиан де Гусман, старши вицепрезидент на Moody's.

Агенцията очаква държавният дълг да скочи до около 230% от БВП през фискалната 2020 г. от около 206% през фискалната 2019 г., което е по-голямо увеличение, отколкото по време на световната финансова криза през 2008 година.

"Въпреки големия еднократен скок на дълга - който е с подобен размер като при другите големи развити икономики - кредитното въздействие ще бъде ограничено и смекчено от относително стабилните приходи на Япония и силната достъпност на дълга, подпомогнати отчасти от скорошните реформи по отношение на приходите", добави Гусман.

В допълнение, преходът на лидерството на страната към новия премиер Йошихиде Суга представлява цялостна приемственост на политиката, с нов акцент върху структурната реформа.

Стабилната перспектива за рейтинга на Япония отразява очакванията на Moody's, че страната ще запази своите икономически и външни сили въпреки цикличния глобален спад, подкрепени от много високата институционална и управленска сила.

Възходящ натиск върху нейния рейтинг може да възникне, ако има устойчив напредък във фискалната консолидация и намаляването на дълга, докато натискът в посока надолу може да възникне, ако правителството не е в състояние да предприеме мерки за смекчаване на дългосрочните разходи, свързани със застаряващото общество, или не успява да рефинансира голяма част от дълга си на достъпна цена.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.