Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британската икономика нарасна с 15,5% през третото тримесечие

Британската икономика нарасна силно през третото тримесечие, наваксвайки част от огромния спад през предходните три месеца, но възстановяването загуби рязко скоростта си през септември - още преди въвеждането на последните противоепидемични рестриктивни мерки за бизнеса, показват данни на официалната статистика ONS.

Брутният вътрешен продукт на Обединеното кралство се увеличи през периода юли - септември с 15,5% спрямо второто тримесечие, когато се сви с цели 19,8%, докато очакванията на финансовите пазари бяха за още по-силен растеж от 15,8 на сто.

Въпреки подема през третото тримесечие британската икономика все още остава с 8,2% под нивото от февруари 2020 г. (преди началото на коронавирусната пандемия в страната) и с 9,7% под нивото от края на 2019 г.

Спрямо година по-рано британският БВП се сви през третото тримесечие с 9,6% след срив с 21,5% през второто тримесечие и очаквания за понижение с 9,4 на сто.

През третото тримесечие икономиката се е възползвала едновременно от силно покачване на потребителските разходи и на инвестициите на компаниите, които бяха замразени през голяма част от пролетта. Частното потребление нарасна през трите месеца до края на септември с 18,3% след спад с 23,6% през предходното тримесечие, докато общите бизнес инвестиции се увеличиха с 8,8%, но след техен срив с 26,5% през периода април - юни.

Графики на БВП на тримесечна и на годишна база

Само в рамките на септември обаче икономическият растеж се забави до 1,1% спрямо август, когато БВП нарасна с 2,2%, докато очакванията на финансовите пазари бяха за повишение на БВП с 1,5 на сто.

През септември бяха въведени ограничения в много райони на Великобритания, най-вече в Централна и Северна Англия, заради началото на втората вълна от Covid-19. Мерките бяха засилени през октомври, след което последва нов локдаун през ноември в рамките на месец.

Промишленото производство нарасна през септември с едва 0,2% след повишение с 0,7% през август и се сви със 7,9% спрямо година по-рано след спад с 8,4% месец по-рано. Общото индустриално производство пък нарасна с 0,5% спрямо август, когато се повиши с 0,3% и отбеляза спад с 6,3% спрямо септември 2019г. след понижение с 6,4% през август.

Строителство се подобри през септември с 2,9% след повишение с 3% през август, свивайки се на годишна база с 10% след спад с 13,% през предходния месец.

В доклада на ONS се отбелязва, че оценките за септември показват "по-голяма от обичайното несигурност в резултат на предизвикателствата, пред които сме изправени при оценката на БВП в настоящите условия".

Днешните по-слаби от очакваното данни са факт още преди въведеният този месец нов национален локдаун във Великобритания, имащ за цел да ограничи силната втора вълна на коронавирусна пандемия.

През миналата седмица английската централна банка каза, че шестата по големина икономика в света вероятно ще се свие с рекордните 11% през 2020 г., преди да нарасне с едва 7% през 2021 г.

Новините обаче през тази седмица за евентуална ефективна Covid ваксина могат да засилят надеждите, че икономическото възстановяване през следващата година може да се окаже по-силно от прогнозата на АЦБ.

Британският финансов министър Риши Сунак коментира доклада, като отбеляза, че възстановяването от икономическата криза, причинена от коронавирусната пандемия, се забави през есента в сравнение с резултатите, регистрирани през лятото, поради ограничителните мерки, въведени за борба с по-нататъшното разпространение на болестта.

"Моят икономически приоритет продължава да бъдат работните места", посочи Сунак и допълни: "Тепърва предстоят тежки времена, но ние ще продължим да подкрепяме хората".

Заради новите ограничителни мерки Сунак удължи до март схемата за защита на работните места, целяща да подкрепи компаниите и заетостта.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени