Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

MAE очаква по-слабо потребление на петрол в света заради втората Covid вълна

Петролът поевтинява за пръв път от началото на седмицата след доклада на МАЕ

Международна агенция за енергетика (МАЕ)

Международната агенция за енергетика (МАЕ) понижи прогнозите си за търсенето на петрол през настоящата и в началото на следващата в резултат на рязкото повишаване на новозаразените с коронавирус в Европа и Съединените щати.

Базираната в Париж международна енергийна организация също така отбеляза, че е малко вероятно пускането на ваксини срещу Covid-19 да дадат значителен тласък на световното търсене на петрол през по-голямата част от 2021 година.

"Прекалено рано е да се знае как и кога ваксините ще позволят да се възобнови нормалният живот. Засега нашите прогнози не предвиждат значително позитивно въздействие от евентуалното пускане на ваксина срещу коронавирус през първата половина на 2021 г.", посочва МАЕ в последния си редовен месечен доклад.

"Лошите перспективи за търсенето и нарастващото производство в някои страни предполагат, че настоящите фундаменти са твърде слаби, за да предлагат твърда подкрепа за цените на петрола", допълва важната енергийна организация.

МАЕ понижи допълнително очаквания спад в търсенето на петрол за 2020 г. с нови 400 хил. барела на ден до общо 8,8 млн. барела дневно, което означава дневно потребление от 91,3 млн. барела, цитирайки възобновяващите се нива на инфекциите с Covid-19 в САЩ и Европа. Тази прогноза е дори още по-слаба от оценката за петролните пазари на ОПЕК, която картелът представи в сряда.

Базираната в Париж агенция също така намали прогнозите си за търсенето на петрол през третото и четвъртото тримесечие на 2020 г., както и за първото тримесечие на 2021 г., като същевременно очаква увеличение на предлагането с над един милион барела на ден през ноември. Либийските доставки се възстановяват от продължилата месеци блокада на износа, докато петролното производството в САЩ се възстановява след серията принудителни спирания заради ураганите през октомври. През миналия месец производството в САЩ е спаднало със 7% прямо негово средно ниво за 2019 г.

След мекия старт на зимния сезон в Северното полукълбо, когато хората започнаха да включват отоплението си, неотдавнашните информации за въвеждане на нови локдауни за ограничаване на коронавируса в цяла Европа и нарастващите нива на Covid инфекцията в САЩ накараха МАЕ да понижи рязко своята оценка за глобалното търсене на петрол през четвъртото тримесечие с цели 1,2 милиона барела на ден.

Според МАЕ евентуалната ваксинация срещу Covid-19 няма да повлияе съществено върху глобалното потребление и търсене на петрол през първата половина на 2021 г. В същото време, за цялата следваща година агенция очаква увеличение на търсенето с 5,8 млн. барела на ден, което е с повече от предишна прогноза за повишение с 5,5 млн. барела.

Занижените прогнози на МАЕ ограничиха сутрешното поредно поскъпване на петролните фючърси и през ранния следобед те жележат предпазливи понижения.

Фючърсите на петрол Брент с доставка през януари се търгуват се понижават с 0,32% към $43,65, след като стартираха търговията с нарастване до $44,26 за барел, преди за кратко да паднат рязко до $43,30 след доклада на МАЕ.

Фючърсите на американския лек суров петрол WTI с доставка през декември също заличиха сутрешното си поредно поскъпване до близо $42,00 за барел, като вече се търгува с понижение от 0,36% към $41,30 за барел.

Въпреки това от началото на седмицата петролът Брент поскъпна с над 11%, а американският лек суров петрол с близо 12%.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.