Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ, АЦБ и ФЕД привестват напредъка на Covid ваксината

Председателят на Федералния резерв на САЩ Джеръм Пауъл заяви в четвъртък, че по-нататъшното разпространение на коронавируса остава "основният риск" за икономическото възстановяване на страната.

Той предупреди, че САЩ съобщават за рекордно нарастване на новите случаи, а някои държави налагат нови ограничения, ограничаващи икономическата дейност.

По време на виртуален форум на Европейската централна банка за централното банкиране Пауъл отбеляза, че икономическото възстановяването е "по-бързо от очакваното", но все още е непълно.

Председателят на Фед заяви, че неотдавнашният оптимизъм относно ваксината срещу Covid-19 е "добре дошъл", но посочи, че все още има несигурност относно времето и ефикасността на ваксината и в тази връзка следващите няколко месеца ще бъдат "предизвикателни".


Домакинът на форума, управителят на ЕЦБ Кристин Лагард пък отбеляза, че перспективата за скорошно регистриране на ваксина срещу Covid-19 "премахва част от несигурността", но подчерта, че ваксината не е достатъчна причина, "за да бъдем жизнерадостни".

Лагард добави, че макар ваксинацията да може да промени хода на коронавирусната пандемия, все още има неща, които трябва да се имат предвид, включително "логистиката" и "броят на хората, които трябва да бъдат ваксинирани".

"Можем да видим и другата страна, като провежданите политики са изключително полезни за преодоляването на тази "река", отбеляза Лагард, но предупреди, че времето за предпазливост далеч не е приключило, тъй като светът не е прекосил тази "пословичната река", имайки предвид коронавирусната пандемия.

Според управителят на Английската централна банка Андрю Бейли, най-новите пробиви по отношение на коронавирусната ваксина ще започнат да намаляват нивото на икономическа несигурност.

В изказване на Форума на ЕЦБ за централното банкиране Бейли също така заяви, че операцията на паричната политика сега е "коренно различна" в сравнение с февруари, като добави, че централните банки сега трябва да определят кои политически инструменти "да калибрират и кои да използват". Тази година централните банки трябваше да правят повече иновации, що се отнася до т.нар. "количествени облекчавания", отбеляза той, визирайки програмите за покупки на активи.

Пандемията на коронавируса беше "първият голям тест" за банковата система след кризата от 2008 г. и реформите, проведени след нея, "сега са подложени на изпитание", подчерта Бейли.


Конгресът на САЩ и Фед може да се наложи да предложат нови стимули

Джером Пауъл, председател на Федералния резерв

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви на организирания от ЕЦБ форум, че Конгресът на САЩ може да се наложи да провежда по-голяма фискалната политика на фона на пандемията от коронавируса.

Пауъл също така похвали Конгреса за реакцията му на пандемията до момента, като я нарече най-бързата и най-силната след Голямата депресия.

Той добави, че централната банка също може да се наложи да адаптира своята парична политика навреме, поради настоящата ситуация с Covid-19.


Икономиката след пандемията ще бъде различна

Шефът на ФЕД подчерта, че икономиката след пандемията ще бъде различна от тази преди удара, който нанесе коронавируса, главно поради технологичния напредък.

Джером Пауъл отбеляза, че очаква повече работа от разстояние, както и "ускоряване на автоматизацията", след като пандемията приключи. Той предупреди, че дори след като безработицата отново спадне, "значителната" група трудещи се ще се нуждае от подкрепа в резултат на тази промяна.

Председателят на Фед посочи, че тези промени биха се случили дори без коронавируса, но в резултат на пандемията те са се ускорили.


Банките да обърнат на здравословното състояние на корпоративните баланси, които финансират

Кристин Лагард, управител на ЕЦБ

От своя страна шефът на ЕЦБ Лагард каза, че банките трябва да обърнат внимание на "здравословното състояние на корпоративните баланси, които финансират" поради възможните промени, причинени от Covid пандемията.

"Ясно е, че по-специално в някои сектори ще има трудности, ще има фалити и ще има напускания от определени сектори“, предупреди Лагард и отбеляза, че може да отнеме време на бизнеса, засегнат от пандемията, да намерете начин да се приспособите към новите обстоятелства.


Централните банки и цифровите валути

Кристин Лагард посочи, че нейното предчувствие ѝ казва, че ЕЦБ ще преследва идеята за въвеждане на цифрово евро през януари, когато централната банка трябва да вземе решение по въпроса.

Кристин Лагард подчерта, че решенията далеч не са само нейни, и повтори, че "дигиталното евро ще бъде допълнение към паричните средства", а не техен заместител. Тя също така каза, че решението на ЕЦБ относно цифровата валута няма да бъде направено прибързано, заявявайки, че "ние не бързаме да бъдем първи".

Лагард разкри, че централизираната цифрова валута в еврозоната може да има предимство, ако се окаже "по-евтина, по-бърза и по-сигурна за потребителите", както и ако е благоприятна за "трансгранични плащания".


Пауъл от Фед пък каза, че централната банка на САЩ все още не е взела решение дали и кога ще емитира своя цифрова валута. Той отбеляза, че Фед ще подходи с повишено внимание към въпроса за цифровата валута, тъй като щатският долар е основната резервна валута в света и в неговата страна има силно търсене на пари в брой.

Председателят на Фед подчерта, че най-важното е "да се вземе правилното, а не бързо решение" и настоя, че централната банка трябва да бъде "много внимателна и да се ангажира широко" по въпроса, преди да вземе окончателно решение.

Андрю Бейли от АЦБ пък каза, че подкрепата на централните банки може да осигури т.нар. "стабилни дигитални валути" (stablecoins).

Всички предложения за частни "стабилни цифрови валути" са изправени пред проблема с очакваната стойност, но централните банки биха намалили риска от нестабилност на стойността, каза още той.

Централните банки трябва да проучат как цифровите валути "влияят на паричната политика и финансовата стабилност", подчерта Бейли.


Великобритания и Брекзит

Андрю Бейли, управител на Английската централна банка

На същия форум шефът на АЦБ Андрю Бейли посочи, че финансовият сектор на Великобритания е готов за последиците от излизането на страната от Европейския съюз.

"Беше извършена съществена работа в подготовката за Брекзит", каза той и добави: "Несигурността във връзка с преговорите между ЕС и Обединеното кралство по двустранната търговска сделка е "изключителна".

"Най-добрият резултат е постигането на търговско споразумение", посочи той и добави, че ще бъде "по-загрижен", ако не бъде сключена сделка.

Според него колкото по-бързо се осъществи икономическото възстановяване от коронавирусната криза, толкова по-малко дългосрочни белези ще останат. "Белезите ще бъдат в бъдещето, но няма да бъдат толкова тежки, както сочат някои прогнози", добави той и посочи че ефектите на коронавирусната пандемия и възстановяването от нея са "неравномерни".





Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна