Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Али Ахмети ще финансира защитата на Хашим Тачи в Хага

Лидерът на Демократичния съюз за интеграция в Северна Македония ще даде средства за адвокати и на другите лидери на АОК

Бившият президент на Косово Хашим Тачи в съдебната зала в Хага, 09 ноември 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерът на Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) Али Ахмети ще подпомогне финансово защитата на бившите си съратници от Армията за освобождение на Косово (АОК) Хашим Тачи, Кадри Весели, Реджеп Селими и Якуп Красничи, обвинени във военни престъпления от Специалния съд в Хага.

Това потвърди за информационния сайт Плусинфо генералният секретар на ДСИ и първи вицепремиер на Република Северна Македония Артан Груби, цитиран от БТА.

От ДСИ не съобщават колко пари ще дари Ахмети за защитата и дали евентуално ще мобилизира бившите участници в АОК и бизнесмени от Република Северна Македония "да развържат кесиите" за добри адвокати, които да защитават Тачи, Весели, Селими и Красничи.

В предаване на косовската телевизия РТК Ахмети призова Косово да подкрепи бившите лидери на АОК не с изявления и съобщения, а с финанси, тъй като процесът предполага големи разходи, защото в него са ангажирани най-известните и най-добри адвокати.

Ахмети е бил в редовете на АОК в Косово, а по-късно е участвал и в конфликта в Македония през 2001 година, припомня БТА.

През септември той беше повикан на изслушване в прокуратурата на Специалния съд в Хага в качеството на свидетел, като един от основателите на АОК.

Адвокатът на Хашим Тачи Дейвид Хупър в съдебната зала в Хага, 09 ноември 2020 г.

Следващата съдебна процедура по делото срещу четиримата членове на главния щаб на Армията за освобождение на Косово в Специалния съд в Хага е насрочена на 18 ноември.

Съдията по предварителното производство е призовал четиримата обвиняеми по делото, както и техните адвокати, да присъстват на заседанието. Обвиняемите имат право да решат дали да присъстват или да бъдат представлявани от защитата, а могат да участват в заседанието и чрез видеовръзка.

Целта на това заседание е техническа размяна на информация. На нея защитата и обвинението ще решат по какъв начин ще се запознаят взаимно с доказателствата, с които разполагат. Ще бъде решен и въпросът дали обвиняемите ще останат в ареста или ще се защитават на свобода, както настоява защитата.

Четиримата обвиняеми се явиха през седмицата на първо изслушване в съда и всеки от тях пледира невинен по повдигнатите им обвинения.

Прокурор Джак Смит в съдебната зала в Хага, 09 ноември 2020 г.

Главният прокурор на съда Джак Смит повдигна общо обвинение в 10 точки срещу четиримата лидери на АОК за военни престъпления и престъпления срещу човечеството, включително около 100 убийства на сърби, роми и косовски албанци, които са били техни политически противници.

Специалният съд в Хага бе създаден през 2015 г. за разглеждане на сериозни престъпления, извършени в периода 1998-2000 г. в Косово.

Повод за създаването му беше доклад на Съвета на Европа, публикуван на 7 януари 2011 г., в който има твърдения, че членове на АОК са били замесени в търговия с наркотици, отвличания и убийства, както и търговия с човешки органи.

Бар в Прищина, Косово, 09 ноември 2020 г.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна