Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Moderna представи кандидата си за Covid ваксина пред швейцарския лекарствен регулатор

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американската биотехнологична компания Moderna представи кандидата си за ваксина срещу Covid-19 за одобрение в Швейцария, потвърди в петък Швейцарската агенция за терапевтични продукти (Swissmedic), цитирана от Ройтерс.

Швейцарският регулаторен орган отбеляза, че започва непрекъснат преглед на кандидата за ваксина на Moderna, за да може да му даде бързо одобрение, ако премине през необходимите клинични изпитвания.

Регулаторът Swissmedic вече изследва напредъка на експерименталните ваксини, разработвани от AstraZeneca, както и от Pfizer и BioNTech SE.

Така наречените постоянни прегледи позволяват на фармацевтичните компании да подават заявления за лекарствени продукти за борба с Covid-19 преди приключване на тяхната разработка и преди наличието на пълна подкрепяща ги документация.

Американският производител на лекарства Moderna заяви тази седмица, че разполага с достатъчно данни за първи междинен анализ на последното си проучване за ваксина срещу коронавирус, пораждайки надежди, че първоначалните резултати ще бъдат публикувани скоро.

Междинните данни от проучванията на Pfizer и BioNTech, публикувани в понеделник, показаха, че техният кандидат за ваксина е бил над 90% ефективен в трета фаза на проучването.

"Swissmedic може по този начин да получи първоначална картина на профила полза-риск на кандидатите за ваксина, преди да бъде приключено проучването за предоставяне на разрешение", посочи Swissmedic в свое изявление.

"Това ускорява процеса на преглед, като същевременно запазва същото ниво на внимателна проверка на всички изисквания, свързани с безопасността, ефикасността и качеството", допълни швейцарската агенция за лекарства.

Като част от прегледа, Swissmedic посочи, че работи и с други лекарствени регулатори по света.

Ройтерс напомня, че Швейцария вече е заделила 400 милиона швейцарски франка (437 милиона долара) за закупуване на ваксини срещу Covid-19 и вече е запазила общо около 16 милиона дози от ваксините, разработени от Moderna, AstraZeneca и от Pfizer/BioNTech.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна