Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко влошаване на потребителските нагласи в САЩ през ноември

Доверието на американските потребители в икономическото развитие на страната се влоши изненадващо рязко през първата половина на ноември като реакция на изхода от президентските избори и силното нарастване на новозаразените с коронавирус, показват предварителни резултати от проучване на Университета на Мичиган.

Индексът на потребителското доверие в САЩ спадна през ноември до тримесечно дъно от 77,0 пункта (най-ниско ниво от август) спрямо 81,8 пункта през октомври (най-високо ниво от март) и очаквания на финансовите пазари за слабо повишение до 82,0 пункта.

Индексът на потребителски очаквания за бъдещата икономическата активност се срина до 71,3 от 79,2 пункта, докато индексът, определящ оценката на американските потребители за текущите икономически условия в страната, се понижи много по-слабо до 84,8 от 84,9 пункта.

"Резултатът от президентските избори, както и рязкото възобновяването на коронавирусните инфекциите и на смъртните случаи, причинени от Covid-19, са в основата на спада на потребителските нагласи в началото на ноември", коментира главният икономист на проучването Ричард Къртин.

"Част от анкетираните, които участваха в проучването след проведените на 3-ти ноември избори, отбелязаха значителна отрицателна промяна в индекса на очакванията сред републиканците, но не отбелязаха подобрение на очакванията сред демократите," добави той. "Вероятно опасенията на демократите от възраждането на коронавирусната пандемия компенсират позитивния ефект за тях от изборната победа на Джо Байдън".

Самото проучване беше проведено между 28-и октомври и 10-и ноември.

Мненията на потребителите за текущото им финансово състояние се влошиха до нива, които са доста под върховете от преди пандемията, показва още докладът. В началото на ноември е отчетен нетен спад на доходите на домакинствата за пръв път от март 2014 г., като най-голям е спадът сред домакинствата с по-ниски доходи и възрастните американци.

По-слабият оптимизъм относно състоянието на икономиката може да навреди на перспективите за предстоящия сезон на празнични пазарувания на фона на нарастващи брой нови коронавирусни инфекции в цялата страна. Нарастващият брой заразени може да натежи върху настроенията през следващите месеци, тъй като в някои градове и щати се възстановяват по-затегнатите противоепидемични мерки.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени