Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Азиатско-тихоокеанските държави формираха най-големия търговски съюз в света

Домакин на виртуалната среща бе виетанмският премир Нгуен Суан Фук.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Петнадесет държави от Азиатско-тихоокеанския регион подписаха в неделя "Регионално всеобхватно икономическо партньорство", създавайки по този начин най-големия търговски съюз в света. В края на тридневната срещата на върха на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) новината за подписването на важното споразумение съобщи виетнамският премиер Нгуен Суан Фук.

Очаква се новото партньорство да премахне 90% от тарифите между подписалите го страни, като същевременно даде предимство на стоките на отделните членове по отношение на правилото за произход.

Сделката изключва от търговския блок Съединените щати, които също така се оттеглиха при управлението на президента Доналд Тръмп от Транстихоокеанското партньорство, както и Индия.

Регионалното всеобхватно икономическо споразумение (РВИП/RCEP) предвижда създаването на гигантска зона за свободна търговия между десетте страни от АСЕАН, Китай, Япония, Южна Корея, Австралия и Нова Зеландия. Страните от споразумението произвеждат 30 процента от световния БВП, а населението им възлиза на 2,2 милиарда души.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна