Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бундесбанк очаква стагнация или свиване на германската икономика заради втория локдаун

Снимка: bundesbank.de

Германската икономика вероятно се намира в стагнация или свиване, тъй като мерките, предприети в страната и чужбина за овладяване на втората вълна от коронавирусна пандемия, засегнаха развлекателния бизнес, както и износа, посочва Бундесбак в последния си редовен месечен доклад.

Германия възприе по-мек подход от някои от съседите си, въвеждайки от началото на ноември частичен локдаун, като училищата остават отворени и ограниченията засягат главно секторите за обществено хранене и хотелиерството, но в същото време немската икономика е обект на по-слабо търсене от чужбина.

"Общото икономическо представяне може да стагнира или дори да спадне през последното тримесечие на годината след много енергичния растеж през лятото“, посочва Бундесбанк в своя доклад.

Германската централна банка обаче заяви, че икономически срив като този, наблюдаван през пролетта, е малко вероятен, а напредъкът в разработването на ваксина срещу Covid-19 засилва надеждите за намиране на скорошен баланс между мерките за ограничаване на вируса и поддържането на икономиката отворена.

"Остава предизвикателство да се калибрират мерки за справяне със здравната криза, като същевременно икономиката бъде разстроена възможно най-малко.

Стабилизирането на фискалната политика остава важен приоритет за следващата година, посочва Бундесбанк. Според нея правителството има достатъчно възможности за значително разширяване на обществената стабилизация, ако е необходимо.

По-късно в понеделник германският канцлер Ангела Меркел и премиерите на отделните федерални региони ще се срещнат, за да обсъдят евентуално удължаване на ограниченията, които първоначално трябваше да продължат до края на ноември.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна