Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

EK: Бюджетът на ЕС трябва да бъде одобрен до края на германското председателство

Европейският съюз би трябвало да постигне споразумение за дългосрочния бюджет на общността за периода 2021-2027г. по време на председателството на Германия, което приключва на 31-ви декември, заяви ЕК в понеделник, цитирана от Ройтерс.

Според комисията германското председателство на ЕС ще успее да намери решение на проблема с очакваното вето на Унгария върху бюджета на 27-членния блок.

ЕК предупреди за "вървящата дискусия" в рамките на Европейския съвет и подчерта, че настоящото председателство трябва да намери решение за това, "тъй като това е негова отговорност".

По-рано в понеделник стана ясно, че Унгария ще наложи вето върху бюджета на ЕС в размер на 1,1 трилиона евро и върху пакета за възстановяване на стойност 750 милиарда, тъй като Будапеща не иска планираните отпускани средства да бъдат обвързани със спазването на върховенството на закона.

Полша, която подобно на Унгария е разследвана от ЕС за подронване на върховенството на закона и рискува да загуби милиарди, също може да наложи вето върху бюджета на срещата на посланиците на страните от ЕС в понеделник следобед, ако бъде запазено това изискване за върховенство на закона.

"В момента в Съвета тече дискусия и настоящият председател на Съвета (Германия) трябва да потърси начините за постигане на ратификация на това споразумение, тъй като това е негова отговорност", посочи говорител на Комисията.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна