Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Срив на приходите на "ИзиДжет" с 53% през 2020 година

Снимка: БТА

Британският нискотарифен авиопревозвач "ИзиДжет" (easyJet plc) обяви във вторник, че приходите му през фискалната 2020 г. са спаднали с цели 53% в сравнение с предходната година и са достигнали едва 3 млрд. паунда спрямо 6,39 млрд. паунда година по-рано.

В резултат на драматичния спад на приходите компанията излезе на финансова загуба през фискална година, която приключи на 30-ви септември. Загубата преди облагане с данъци възлиза на 1,27 млрд. британски лири, което представлява срив с цели 395,9% от отчетната година по-рано печалба в размер на 430 милиона лири.

С оглед на това британският нискотарифен авиопревозвач обяви че няма да раздава дивиденти.

Авиокомпанията добави, че броят на пътниците е намалял с 50% до 48,1 милиона, а капацитетът й е спаднал с 47,5% през отминалата финансова година в резултат на пандемията от Covid-19.

Главният изпълнителен директор "ИзиДжет" Йохан Лундгрен отбеляза, че компанията е реагирала "енергично и решително“ на предизвикателствата, предизвикани от пандемията. "Въпреки че очакваме да осъществим не повече от 20% от планирания полетен капацитет през първото тримесечие на 2021 г. (последните три месеца на настоящата календарна година), ние запазваме гъвкавостта да увеличим бързо дейността ни, когато търсенето се върне", добави той.

"Знаем, че хората искат да пътуват. Само заради новините за ефективна ваксина, резервациите ни през миналия понеделник скочиха с близо 50%", посочи той пред BBC Radio.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени