Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Moderna: ЕС се нуждае от скорошна сделка, за да получи навреме нашата Covid ваксина

Главният изпълнителен директор на Moderna Стефан Бансел предупреди във вторник Европейския съюз, че продължителни преговори за закупуване на разработваната от компанията ваксината срещу Covid-19 могат да изложат на риск своевременната доставка на дозите, тъй като "приоритет се дава на съществуващите договори, някои от които са подписани преди месеци".

Бансел потвърди в интервю за АФП, че е имало "дискусии, но без споразумение" с ЕС и посочи бюрократичните проблеми, които могат да възникнат, като се има предвид, че в преговорите участват 27 държави членки, а не само един субект.

Това изявление дойде само ден, след като еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис написа в Туитър, че "ЕС прави всичко възможно, за да осигури безопасни и ефективни ваксини" и че се водят преговори с Moderna.

Малко по-рано днес Moderna Inc. потвърди в специално изявление, че е постигнала споразумение с правителството на Обединеното кралство да предостави на страната своя кандидат за коронавирусна ваксина mRNA-1273, подлежащ на одобрение от британските здравни власти.

"Оценяваме сътрудничеството с правителството на Обединеното кралство, както и с много други правителства и други ключови партньори по света“, каза главният изпълнителен директор Стефан Бансел.

Правителството на Обединеното кралство заяви, че е договорило да придобие 5 милиона дози от ваксината на Moderna, които ще започнат да се доставят през март догодина, след като компанията обяви в понеделник, че нейната експериментална ваксина срещу Covid-19 има ефективност от 94,5%.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна