Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жиру се доближи до рекорда на Анри след 2 гола срещу Швеция

Оливие Жиру (вляво) е изпреварил капитана на Швеция Виктор Линдельоф.
Снимка: БТА

Оливие Жиру се разписа два пъти при победата на Франция с 4:2 срещу Швеция като домакин, с което световните шампиони спечелиха първото място в група "А"/3 на Лигата на нациите и изпратиха скандинавците във втората дивизия на турнира. Португалия пък завърши на второ място след успеха си с 3:2 срещу Хърватия като гост.

С тези два гола Жиру вече има 44 за националния отбор и е на седем от рекорда на легендата Тиери Анри.

Шведите поведоха изненадващо още в четвъртата минута с гол на Виктор Клаесон, който стреля от близко разстояние, а топката се отклони от Рафаел Варан и влезе в мрежата на Юго Лорис. "Петлите" обаче изравниха в 16-ата минута, когато Жиру получи топката от Маркус Тюрам и стреля по тревата за 1:1.

Банжамен Павар даде преднина на французите в 36-ата минута. Тюрам бе отново в основата на гола с дрибъл и шут в наказателното поле, като топката бе отбита от защитник на гостите и попадна на волето на защитника. Той стреля от въздуха и бе точен за 2:1. Жиру пък се разписа с глава в 59-та минута след центриране на Килиан Мбапе и това се оказа победен гол.
Робин Куасон намали за шведите в 88-та минута, но Кингсли Коман оформи крайния резултат в четвъртата на добавеното време.

Рубен Диаш вкара за първи път в кариерата си два гола за португалския национален отбор, който надви Хърватия с 3:2 с човек повече. Така иберийците вече са в серия от седем поредни мача без поражение срещу домакините си.

Защитникът на Манчестър Сити заби победния гол секунди преди изтичане на редовното време, след като хърватският вратар Доминик Ливакович изпусна центрирана топка ъглов удар и улесни португалския национал. Иначе Матео Ковачич изведе домакините напред в 32-та минута, а Диаш изравни бързо след втория жълт картон на Марко Рог в началото на второто полувреме, когато хърватинът фаулира грубо Кристиано Роналдо.

Жоао Феликс изведе Португалия напред точно след час игра и Ковачич изравни пет минути по-късно със свиреп шут от границата на наказателното поле. Така се стигна до финалните секунди, грешката на Ливакович и второто попадение за Диаш.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна