Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Производствен ръст на дезинфектанти в Германия заради Covid-19, но не и на тоалетна хартия

Временното търсенето на специфични санитарни продукти като дезинфектанти и на макаронени изделия се е увеличило значително по време на пандемията на коронавируса в Германия, но първоначалният скок при производството и търсенето на тоалетна хартия се оказа само временен, показват данни от проучване на немската федерална статистика Destatis.

Въз основа на последна оценка на производствено проучване, Destatis отчита, че вътрешното производство в страната на някои продукти се е увеличило значително през 2020 година, когато върлува коронавирусната пандемия.

Така например, от януари до септември включително производството на дезинфектанти в Германия е било средно с 80% над нивото от предходната година.

През същия период пък производството на тестени изделия е нараснало средно с 20% в сравнение със същия период на 2019 година.

Производството на тоалетна хартия обаче като цяло е спаднало с 3,5% спрямо година по-рано 85 300 тона след първоначален силен ръст през месеците март и април съответно със 17% и с 21% - по време на първата вълна на коронавирусната пандемия, когато беше въведен и цялостен локдаун както в Германия, така и в редица други страни по света, и когато имаше сериозно презапасяване с този артикул.

Графика на производството на дезинфектанти (в хиляди тонове)


Производството на дезинфектанти и на тестени изделия също достигна своя пик през месеците март и април, преди да отбележи известно понижение, но все още остава далеч над нивата от 2019 година. Така например през април производството на дезинфектанти скочи с цели 161% на годишна база.

Графика на производството на дезинфектанти (в хиляди тонове)



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна