Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БФБ стана партньор в Инициативата на ООН за устойчиви фондови борси

Снимка: БГНЕС

Българска фондова борса (БФБ) е приета в Инициативата на ООН за устойчиви фондови борси (United Nations Sustainable Stock Exchanges Initiative, UN SSE), съобщават на сайта на борсата.

Това е програма за партньорство на ООН, организирана от UNCTAD, Глобалния договор на ООН, UNEP FI и PRI. Визията на UN SSE е да осигури глобална платформа за изследване на това как борсите, в сътрудничество с инвеститори, компании (емитенти), регулатори, политици и съответни международни организации, могат да подобрят своето екологично, социално и корпоративно управление (ESG) представяне, като насърчат устойчиви инвестиции, включително финансиране по целите на ООН за устойчиво развитие.

"Изцяло се ангажираме да постигнем целите за устойчиво развитие на българския капиталов и енергиен пазар. В тясно сътрудничество и като използваме задълбочения опит на Инициативата на ООН за устойчиви фондови борси, както и чрез последователните действия, които сме предприели в тази посока - ние сме уверени в дългосрочния ни успех", посочи д-р Маню Моравенов, изпълнителен директор на БФБ и доцент във ВУЗФ.


Инициативата на ООН за устойчиви фондови борси се стреми да реализира своята визия чрез интегрирана програма за анализ на политиките, основан на факти, чрез управлението на мрежа и форум за постигане на консенсус на много заинтересовани страни и предоставянето на техническа помощ, и консултации.

БФБ се присъединява към над 90 фондови борси от целия свят и като партньор в UN SSE, се ангажира да изпълни следните цели:

- Да позиционира темите за устойчиво финансиране и енергетика на най-високо ниво сред вземащите решения в бизнеса и в държавата;

- Да стане най-важния и обединяващ фактор по темите за устойчиво финансиране и енергетика в България;

- Да трансферира най-добрите световни и европейски практики и знание в областта на устойчивите финанси и енергетика към всички участници на българските капиталов и енергиен пазар

Чрез участието си в Инициативата на ООН за устойчиви фондови борси, БФБ споделя и следва мисията за насърчаване на отговорните инвестиции в устойчиво развитие и подобряване на резултатите по отношение на екологично, социално и добро корпоративно управление в България.

В работата си за реализиране на целите за устойчиво развитие БФБ получава консултантска подкрепа от партньора в България на Европейския консултантски център по инвестиционни въпроси (ЕКЦИВ) към ЕИБ - управление „Проектна информация и финансиране“ към Фонда на фондовете.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени