Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

95% ефективност на Covid ваксината на Pfizer и BioNTech показва окончателен анализ

Американският фармацевтичен гигант Pfizer Inc заяви в сряда, че крайните резултати от изпитването на късен етап във "Фаза 3" на ваксината срещу Covid-19, разработена съвместно с немската компания BioNTech, показва, че тя има 95% ефективност.

Pfizer вече разполага с необходимите двумесечни данни за безопасност и ще кандидатства до дни за спешно разрешение за използването на ваксината в САЩ, съобщава Ройтерс. Докато някои групи като здравните работници ще бъдат приоритетни в Съединените щати за ваксинации тази година, ще минат месеци, преди да започнат мащабни ваксинации.

Производителят на лекарства заяви, че ефикасността на ваксината е последователна по отношение на възрастовата и етническата демография и че няма значителни странични ефекти, знак, че имунизацията с нея може да се използва по целия свят.

Ефикасността при възрастни над 65 години, които са изложени на особен риск от вируса, е над 94%, посочват двете компании.

Окончателният анализ идва само една седмица, след като първоначалните резултати от проучването показаха, че ефективността на ваксината е над 90%.

В началото на таи седмица пък компанията Moderna Inc публикува предварителни данни за своята ваксина, показващи подобна висока ефективност.

Данните от двете ваксини са по-добри от очакваното, като и двете са разработени с нова технология, известна като информационна РНК (mRNA).

Pfizer също така съобщи, че е имало 170 случая на заболяване с коронавирус в проучването на повече от 43 000 доброволци, от които 162 са били наблюдавани в групата, на която е давана плацебо, и 8 са били в групата на ваксинираните.

Десет души от изследваните са развили тежък случай на COVID-19, единият от които е бил ваксиниран, посочва още американската фармацевтична компания.

Тя също така заяви, че ваксината се понася добре и че страничните ефекти са предимно леки до умерени и се изчистват бързо след ваксинията.

Единственото тежко нежелано събитие, което е засегнало повече от 2% от ваксинираните, е била умората, която е засегнала 3,7% от реципиентите след втората доза. По-възрастните пациенти обаче са склонни да съобщават за по-малко и по-леки нежелани събития след ваксинация.

Резултатите идват в момент, когато коронавирусната пандемия в САЩ, Европа и на други места по света, се разраства силно, поставяйки под огромно напрежение здравните системи с рекорден брой нови случаи на заразени и хоспитализирани.

Наближаването на зимата в Северното полукълбо в тандем с празничния сезон се очаква да влоши (да увеличи) броя на случаите, тъй като хората прекарват повече време на закрито и се събират за семейни събития.

"След като стотици хиляди хора по света се заразяват всеки ден, ние спешно трябва да получим безопасна и ефективна ваксина", заяви изпълнителният директор на Pfizer Алберт Бурла, съобщава Ройтерс..

Pfizer и BioNTech също така посочиха, че планират да предоставят данните и на други регулаторни агенции по света, освен на тези в САЩ. Те също така планират да представят данни от проучването в рецензирано научно списание.

Pfizer потвърди, че очаква да направи до 50 милиона дози ваксини тази година, достатъчно за да защитят 25 милиона души, и след това да произведе до 1,3 милиарда дози през 2021 година.

От десетките производители на лекарства и изследователски групи, които се надпреварват в разработването на ваксини срещу Covid-19, следващото публикуване на данни вероятно ще бъде от компанията AstraZeneca Plc съвместно с Университета в Оксфорд през ноември или декември. Компанията Johnson & Johnson пък каза, че е на път да предостави данни до края на годината.

Междувременно Европейската агенция по лекарствата (EMA) заяви в сряда, че Pfizer Inc. и BioNTech SE са предоставили данни от пробите за тяхната коронавирусна ваксина, но все още не са кандидатствали за одобрението ѝ.

"Компаниите вече представиха на EMA тези нови данни и ние ще ги оценим като част от текущия преглед. Те обаче не са подали заявление за условно разрешение за пускане на пазара", каза регулаторът.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени