Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Aвиационният регулатор на САЩ вдигна 20-месечната забрана за полети на Boeing 737 MAX

Снимка: Ройтерс

Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA) вдигна 20-месечната забрана за самолетите на "Боинг" (Boeing Co.) от модела 737 Max, след като постанови, че те могат да безопасно да се върнат в небето.

Решение беше обявено на сайта на Федералната авиационна администрация, като от отбелязват края на най-дългото принудително приземяване на даден модел реактивен самолет в историята на САЩ и поставят началото и на другите регулаторни органи по света да предоставят подобно разрешение, а на авиокомпаниите да възобновят обслужването на пътниците със самолетите 738 Max.

Действието на FAA е драматична повратна точка за компанията "Боинг" след повече от две години лоши новини около най-продавания ѝ самолетен модел.

В САЩ има 72 от този модел самолети и още 315 в авиокомпаниите в останалия свят. Около 450 допълнителни самолета Max са построени от Boeing, но не са доставени, което възлиза на милиарди долари складови запаси, които компанията скоро ще може да започне да превръща в пари.

Самолетите 737 Max бяха принудително приземени първо в САЩ на 13 март 2019 г., три дни след катастрофата на този модел на Ethiopian Airlines на 10-и март.

Подобно на катастрофата със същия самолет на Lion Air близо до Джакарта на 29 октомври 2018 г., имаше проблеми с автоматизирана функция за управление на полета, известна като Система за увеличаване на характеристиките за маневриране или MCAS.

Това доведе до спиране от полет на самолетите 737 Мax и по целия свят през последните 20 месеца.

Миналият месец и Агенцията за авиационна безопасност на Европейския съюз (EASA) одобри завръщането в полет на самолетите 737 MAX, след като определи, че компанията "Боинг" е поправила софтуера и самолетите са демонстрирали "достатъчно високо" ниво на безопасност.

След днешното ключово решение на FAA, акциите на Boeing поскъпват с около 5,5% на американската извънборсова търговия, след като по време на търговията във вторник тяхната цена беше на 50% от цената след катастрофата на 10 март 2019 г. на полета на Ethiopian Airlines Group, който предизвика и глобалното приземяване на 737 Max.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени