Eмисия новини
от 14.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

САЩ: Изненадващо нарастване на исковете за помощи за безработица до 742 хиляди

Броят на американците, които през последната седмица загубиха своята работа и поради това потърсиха обезщетения за безработица, нарасна изненадващо, тъй като част от бизнеса беше принуден да затвори с цел ограничаване на спираловидното увеличаване на заразените с коронавирус, което предизвика нова вълна от съкращения и допълнително ще забави възстановяването на трудовия пазар.

Молбите за помощи за безработица през седмицата до 14-ти ноември се повишиха изненадващо с 31 хиляди до 742 хиляди, спрямо 7-месечното дъно от 711 хиляди, достигнато седмица по-рано, показват данни на Департамента по труда, докато осредните очаквания бяха за тяхно понижение към 707 хиляди.

Броят на обезщетения за безработица достигна своя рекорден връх от 6,867 милиона през седмицата до 28-и март, след което техният брой започна трайно да се понижава, но продължават да се задържат трайно над техния пик от 665 000, достигнат по време на Голямата рецесия преди повече от десет години (през 2007-2009 г.).

Други 320 237 американци пък са кандидатствали за обезщетения чрез временната федерална помощна програма, която изтича в края на годината, заявиха от правителството.

Междувременно броят на хората, които вече получават щатски обезщетения за безработица, е спаднал за седмицата до 7-и ноември с 429 хиляди до сезонно коригирани 6,37 милиона. Те са известни като продължаващи искове за обезщетения за безработица.

От началото на ноември ежедневните нови случаи на Covid-19 в Съединените щати надвишават трайно 100 хиляди, което доведе до увеличаване на броя на инфекциите в страната от началото на пандемията над 11 милиона. Междувременно от ден на ден 41 държави по света съобщават за ежедневни рекордни увеличения на коронавирусните инфекции, а 20 регистрират нови рекорди по отношение на починалите с коронавирус.

Много американски юрисдикции наложиха ограничения върху бизнеса, тъй като броят на починалите от Covid-19 надхвърли общо 250 000 от началото на пандемията в САЩ.

Бушуващите коронавирусни инфекции и свързаните с тях ограничения ще натежат допълнително върху сферата на услугите и най-вече върху бизнеса на баровете и ресторантите, което вероятно ще изкара на улицата нови безработни

Втората коронавирусна вълна в САЩ съвпада с края на огромната държавна помощ за бизнеса и работещите за над 3 трлн. долара, която спомогна за запазване на работните места и за икономически подем през третото тримесечие от най-тежката рецесия Голямата депресия, която беше отчетена през второто тримесечие.

Днешните слаби данни са факт, след като по-рано този месец беше отчетено нарастване на неселскостопанската трудова заетост в САЩ през октомври с 638 хиляди, отбелязвайки най-слаб растеж от започналото през месец май възстановяване на трудовия пазар. Въпреки това възстановяване на трудовия пазар едва 12,1 милиона американци успяха да се върната на работа през изминалите месеци, след като само в рамките на март и април 22,2 милиона останаха на улицата.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от